• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

29.05.2017

12:57

(RECEPTI) VITKI I MLADI UZ TREŠNJE: Šaka ovih plodova ima bolje dejstvo od apirina!

Ljubav

(RECEPTI) VITKI I MLADI UZ TREŠNJE: Šaka ovih plodova ima bolje dejstvo od apirina!

Podeli vest

Ovim ukusnim plodovima pridavao se čitav niz lekovitih svojstava, od leka za giht i artritis, do hrane za dobar san... Nekada deo narodne medicine, trešnje su danas cenjene i u naučnim krugovima

Sočni plodovi trešnje, čija se boja kreće od bele do tamnocrvene, spadaju među omiljenije voće koje s nestrpljenjem čekamo da nam oboji proleće. Još od davnina bile su na dobrom glasu. Ovim ukusnim plodovima pridavao se čitav niz lekovitih svojstava, od leka za giht i artritis do hrane za dobar san... Nekada deo narodne medicine, trešnje su danas cenjene i u naučnim krugovima, te nismo daleko od dana kada će vam lekar reći "uzmi 10 trešanja i nazovi me ujutru".

Izvor vitamina

Zdravstvene dobrobiti ovog predivnog voća idu u korak s njegovim oblikom i bojom. Odličan su izvor vitamina A, B1, B2, B3, B6, C i K, kao i minerala: kalijuma, kalcijuma, gvožđa, bakra, mangana, magnezijuma, fosfora i cinka. Sadrže vlakna, celulozu, pektin, organske kiseline i nešto proteina i ugljenih hidrata.

Zbog bogatstva antioksidansa trešnje su izvrsni borci protiv slobodnih radikala. Posebno su bogate antocijaninima i proantocijaninima, koji im daju jarkocrvenu boju.

Ovi antioksidansi su odlični saveznici u suzbijanju simptoma astme i alergija, a poznati su i kao snažna prirodna protivupalna sredstva. Takođe, podstiču proizvodnju kolagena - proteina ključnog za zdravlje kože, kostiju i vezivnog tkiva.

200 g
trešanja pomaže u prevenciji mnogih zdravstvenih problema

Istraživanje sprovedeno na američkom univerzitetu u Vermontu dokazalo je da antocijanini delotvorno ublažavaju upale mišića i grčeve u listovima.

Voćna dijeta

Svakodnevno konzumiranje 200 grama trešanja pomaže u prevenciji mnogih zdravstvenih problema. Zahvaljujući kalijumu ovo voće idealno je za pročišćavanje organizma, posebno kod osoba koje imaju problem sa zadržavanjem tečnosti. Postoji dijeta sa trešnjama, koja se sastoji od ispijanja dva litra soka od trešanja dnevno, tokom tri dana. Ova dijeta oslobađa organizam od toksina i mokraćne kiseline, sagoreva masti, i tako vam pomaže da izgubite koji kilogram.

Pixabay

Povremeno čišćenje organizma od toksina i tečnosti preporučuje se i osobama koje pate od artritisa, gojaznosti, kamena u bubregu, kamena u žučnoj kesi...

Trešnje se takođe preporučuju i za otklanjanje simptoma i raznih zdravstvenih problema vezanih za osteoporozu, naročito kod žena u menopauzi, jer sadrže gvožđe i kalcijum. Mogu se takođe konzumirati za lečenje i prevenciju anemije i problema sa zubima. Trešnje je poželjno uključiti u ishranu kod dece koja su u fazi menjanja zuba.

Odličan su izvor vitamina A, B1, B2, B3, B6, C i K, kao i minerala: kalijuma, kalcijuma, gvožđa, bakra, mangana, magnezijuma, fosfora i cinka

Trešnje su najzdravije i najukusnije sirove, a termički obrađene gube značajan deo arome, boje i slatkoće. Da bi trajale duže, neoprane ih treba spakovati u plastične kese i u frižideru čuvati najduže dva do tri dana. Često se koriste za pripremu kolača, torti, nadeva za savijače, voćnih salata, kompota, sladoleda, sokova, smutija, koktela, marmelada, džemova, likera...

Narodni lekovi

- Protiv bolesti bubrega i mokraćnih organa preporučuje se čaj od peteljki trešanja. Šaku peteljki trešanja kuvajte u litru vode dva minuta (od trenutka kad voda provri), ostavite da malo odstoji, procedite i nezaslađeno pijte povremeno u gutljajima tokom dana.

- Za uklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti tri puta na dan jedite po 250 g trešanja.

- Protiv kamena u bubregu kašičicu peteljki trešanja prelijte sa 200 ml vode ili mleka i kuvajte minut do dva, ostavite poklopljeno pet minuta, zatim procedite i pijte tri puta na dan.

- Protiv reume tokom osam dana svakodnevno pijte sok od svežih trešanja tri puta na dan, po jednu čašu.

- Protiv srčanih smetnji usitnite 25 g koštica trešanja i stavite u 80 g jake rakije da stoji 10 dana na umerenoj temperaturi, a potom pijte pet kapljica tinkture dva puta na dan.

RECEPTI:

Shutterstock

Sirup od trešanja

Sastojci: 1 kg trešanja, 1 l vode, ˝ kg smeđeg šećera, sok od 1 limuna.
Priprema:
Trešnje operite i odstranite koštice. Stavite ih u činiju, a potom preko njih pospite šećer. Ostavite da odstoji oko dva sata. Nakon što su trešnje odstajale, dodajte vodu i sok od limuna i promešajte sve sastojke dok se šećer ne rastopi. Nakon što se šećer rastopio, sve zajedno stavite na vatru i pustite da provri, potom smanjite temperaturu i kuvajte oko 15 minuta. Procedite tečnost, pri čemu je poželjno gnječiti trešnje kako bi iz njih izašlo što više soka. Isceđenu tečnost ponovno stavite na vatru i kuvajte dok ne postane poput sirupa. Sklonite s vatre i ostavite da se ohladi. Sipajte sirup u flašu i odložite u frižider. Kod pravljenja soka razredite kašiku sirupa u 2 dl vode.

Čaj od trešanja

Napravite vrlo ukusan čaj od peteljki trešanja. Peteljke treba samo dobro osušiti i staviti u papirnatu vrećicu ili teglu. Kad poželimo da napravimo fin, aromatičan čaj, dovoljno je samo staviti šaku peteljki od trešanja (ili višanja) u 1 litar vruće vode i kašičicu hibiskusa radi lepše boje, pa sve kuvati par minuta. Na kraju dodati malo limuna ili meda po želji. Može se piti kad god poželimo, a sem toga dobar je diuretik.

Shutterstock

Tart sa trešnjama i ribizlama

Sastojci: 175 g brašna, 75 g maslaca, kašika šećera, jaje, malo narendane kore limuna, par kašika hladne vode (po potrebi). Za fil: 300 g trešanja, 100 g ribizli, 2-3 kašike šećera u prahu, 2 dl slatke pavlake.
Priprema:
Zamesiti prhko testo od navedenih sastojaka, dodati malo hladne vode ako je potrebno. Testo zamotati u foliju i staviti na 30 minuta u frižideru. Razviti tanko između dva lista masnog papira, iseći veće krugove i obložiti modlice za tart (prethodno ih namazati sa malo maslaca). Trešnje očistiti od koštica i poređati preko testa. Posuti šećerom u prahu ako želimo da fil bude slađi i sve preliti sa par kašika slatke pavlake. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 25-30 minuta. Gotove korpice ukrasiti grančicom svežih ribizli, ili sa par trešanja sa peteljkom. 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija