• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

05.06.2017

13:09

POBEDITE KRVOPIJE! Kako da se zaštitite od komaraca na PRIRODAN način?

Ljubav

POBEDITE KRVOPIJE! Kako da se zaštitite od komaraca na PRIRODAN način?

Podeli vest

Preparate koji sprečavaju ujede ovih dosadnih insekata možete naći na svakom koraku, ali većina njih sadrži i hemijske sastojke koji štetno deluju na organizam

Danas postoje brojna sredstva protiv komaraca na tržištu, i te preparate koji navodno sprečavaju ujede ovih dosadnih insekata možete naći na svakom koraku, ali većina njih sadrži i hemijske sastojke koji štetno deluju na organizam. Predlažemo vam da isprobate prirodne repelente kako biste se oslobodili ovih malih napasti.

Komarci i alergija

Ništa tako efikasno ne može uništiti leto i odmor kao dosadni komarci, naročito ako se nalazite u blizini velike reke. Srećom, postoje brojne metode kako se zaštititi od komaraca na prirodan način. Naime, kada probode kožu, insekt luči pljuvačku u čijem je sastavu protein koji podstiče čovekov imunološki sistem da otpušta histamin, hemijsku supstancu, što izaziva reakciju - crvenilo kože i svrab. Češanjem se mesto ujeda komarca samo dodatno nadražuje, koža puca i mesto uboda može da se inficira. Komarci mogu da prenose različite bolesti, poput malarije.

Pixabay

U 50 ml bilo kog biljnog ulja ukapajte 15-20 kapi eteričnog ulja limunskog eukaliptusa i nanosite po potrebi, naročito rano ujutru i uveče, kada su komarci najaktivniji

Treba znati da su napadači samo ženke komaraca jer im je za reproduktivni ciklus potrebna krv drugih organizama. Jedna ženka može da izlegne čak 400 jaja, a za to joj je dovoljno svega nekoliko kapi vode. Staništa ovih insekata jesu obale reka, bare i močvare, ali jaja polažu čak i u tacnicama za saksije sa cvećem ili otpacima u kojima su se zadržale kišne kapi. 

3 brza trika za zaštitu

Za zaštitu od uboda komaraca ne morate trošiti novac na skupe proizvode, umesto toga se poslužite ovim jednostavnim trikovima i zaštitite se na prirodan način.

Banana
Svi znamo da je banana izvrsna za zdravlje, a vrlo je i ukusno voće. Ali ono što mnogi ne znaju jeste i da može biti korisna i za zaštitu od komaraca. Nakon što pojedete bananu, unutrašnjom stranom kore namažite ruke i noge. To će vas zaštititi od komaraca.

Lavanda
Miris lavande je divan i komarci ga ne podnose. U maslinovo, bademovo ili bebi-ulje dodajte nekoliko kapi esencijalnog ulja od lavande i to nanesite na kožu. Osim što će ulje kožu učiniti mekšom, zaštitiće vas i od uboda komaraca.

Limun i limeta
Agrumi su savršeni za leto. Puni su vitamina i mogu se iskoristiti za odlično letnje osvežavajuće piće, ali oni su takođe odlični i za borbu protiv komaraca. Odrežite krišku limuna ili limete i time namažite mesto uboda. Odmah ćete osetiti olakšanje.

U izuzetno retkim situacijama može se dogoditi da se svrabež kože i crvenilo ne povlače, te da se jave i drugi simptomi poput oticanja ili se javlja povišena temperatura. Vrlo je moguće da je u pitanju alergija na komarce i tada se hitno javite vašem lekaru kako biste sprečili sve moguće komplikacije.

Aromatično bilje

Komarci ne podnose miris bosiljka, pa se preporučuje da se saksija sa tom začinskom biljkom drži na prozoru i s vremena na vreme lišće poprska vodom kako bi se širila njegova aroma. Pored bosiljka, koji je izvanredno prirodno sredstvo protiv komaraca u dvorištu, dosadne insekte mogu rasterati nana, lavanda i ruzmarin.

Lavanda ima analgetična i antiseptična svojstva, te pored toga što preventivno utiče na mogućnost ujeda, ona ublažava već postojeće iritacije i omekšava kožu. Ukoliko vam nije dostupna sveža, eterično ulje lavande utrljano na zglobove, vrat i ruke može pružiti odgovarajuću, ali nažalost kratkoročnu zaštitu od insekata. Takođe, nanesite na kožu nekoliko kapi ulja nevena ili geranijuma ili ih poprskajte po posteljini. Ta ulja možete sipati i u gorionik i pustiti da isparavaju desetak minuta u zatvorenoj prostoriji.

Osim toga, u borbi protiv komaraca može vam pomoći i sledeći rastvor: sipati u flašicu sa raspršivačem 40 ml alkohola, 60 ml vode, 15 kapi eteričnog ulja geranijuma, 10 kapi eteričnog ulja kedra i 10 kapi eteričnog ulja limunske trave. Pre upotrebe flašicu dobro promućkati. Takođe, u losion ili mleko za telo, koje svakodnevno koristite, dodajte narendanu koru limuna.

Pixabay

Pomaže i eukaliptus

U studiji američkog Udruženja za borbu protiv komaraca prikazani su rezultati istraživanja koje je potvrdilo da 32-procentni rastvor ulja limunskog eukaliptusa veoma efikasno odbija male napasti do tri sata nakon nanošenja na kožu, nakon čega njegovo dejstvo slabi. Rastvor i sprej protiv komaraca u kući možete veoma lako i sami napraviti. U 50 ml bilo kog biljnog ulja ukapajte 15-20 kapi eteričnog ulja limunskog eukaliptusa i nanosite po potrebi, naročito rano ujutru i uveče, kada su komarci najaktivniji.

Komarce možete oterati i ukoliko svako jutro popijete čašu tople vode u kojoj ste rastvorili kašiku domaćeg jabukovog sirćeta

Druga eterična ulja, kao ona od eukaliptusa ili ulje čajevca, poseduju antibakterijska i antiseptička svojstva, te je preporučljivo nanositi ih direktno na mesto ujeda komarca kako biste odmah ublažili svrab kože. Po nekoliko kapi tih ulja takođe možete dodati u pomenut rastvor.

Sem toga, preporučuje se i da pomešate 20 ml kokosovog ulja sa po 5 kapi limunskog eukaliptusa, čajevca, lavande, timijana ili cimeta, pa da tu mešavinu po potrebi nanosite na kožu.

Shutterstock

Jabukovo sirće

Dosadne komarce možete oterati i ukoliko svako jutro popijete čašu tople vode u kojoj ste rastvorili kašiku domaćeg jabukovog sirćeta. Naime, miris koji se iz tela širi vi nećete osetiti, ali komarci, koji ga ne podnose, i te kako hoće i izbegavaće da vas ugrizu na otvorenom...

Ako ništa ne pomogne

Bolno mesto treba odmah premazati domaćim jabukovim sirćetom, koje provereno umanjuje svrab i bol. Na mesto ujeda komarca staviti malo paste za zube, koja će otkloniti neprijatan svrab. Ukoliko na bolno mesto nanesete malo limunovog soka, sprečićete oticanje i svrabež. Pomešajte jednake delove vode sa sodom bikarbonom dok ne dobijete finu pastu, pa je nanesite na bolno mesto i pustite da deluje barem 15 minuta.

Može pomoći i mešavina meda, cimeta u prahu i malo tople vode, koju treba naneti direktno na mesto uboda. Na bolno mesto staviti ohlađene kesice čaja od kamilice.

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija