• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs/informer.rs

13.06.2017

17:16

SVI VOLIMO SLATKIŠE međutim oni u nekim slučajevima mogu biti štetni koliko i ALKOHOL!

Ljubav

SVI VOLIMO SLATKIŠE međutim oni u nekim slučajevima mogu biti štetni koliko i ALKOHOL!

Podeli vest

Obe supstance unete u velikim količinama toksične i stvaraju zavisnost. Šećer izaziva pospanost, loše deluje i na srce...

Ko previše jede slatkiše može da ima brojne zdravstvene probleme, čak i ako nije dijabetičar. Zbog navale šećera u organizmu "pate" mnogi organi, upozoravaju stručnjaci Kraljevske bolnice u Londonu.

- Preterivanje sa šećerom je slično zloupotrebi alkohola, jer su obe supstance unete u velikim količinama toksične i stvaraju zavisnost. Šećer ne daje energiju kao što se obično misli, već izaziva pospanost. Prevelika količina u krvotoku podstiče naglo izlučivanje velikih doza insulina, a ubrzo nakon toga dolazi do njegovog naglog pada i osećaja zamora - objašljava endokrinolog dr Mark Vanderpump.

Šećer loše deluje i na srce, čak i kod naizgled zdravih osoba. Podstiče jetru da proizvodi ureičnu kiselinu, što utiče na porast krvnog pritiska koji pak povećava rizik za nastanak srčanog i moždanog udara. Osim toga, raste i nivo holesterola, zbog čega dolazi do oštećenja krvnih sudova.

Namirnice sa puno šećera mogu da dovedu i do upale sluzokože usta, kao i gljivičnih infekcija. U crevima, fruktoza izaziva vetrove, krčanje i dijareju. Utiče i na starenje mozga i pojavu demencije, ističu istraživači.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17