• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

19.06.2017

20:07

OPREZNO NA SUNCU! Koji je vaš zaštitini faktor i kako se pravilno mackati?

Ljubav

OPREZNO NA SUNCU! Koji je vaš zaštitini faktor i kako se pravilno mackati?

Podeli vest

Sunčanje blagotvorno deluje na imuni sistem i raspoloženje, stimuliše stvaranje vitamina D u organizmu, ali može i znatno da naudi zdravlju kože

 

Svi volimo da se izležavamo na suncu dok nas zapljuskuju talasi, a telo se oslobađa nagomilanog stresa. Sunčanje blagotvorno deluje na imuni sistem i raspoloženje, stimuliše stvaranje vitamina D u organizmu, ali može i znatno da naudi zdravlju kože. Proizvodi koji sadrže SPF ne čuvaju je samo od njenog isušivanja već i od mnogo ozbiljnijih stvari kao što je melanom. 

Na policama

Ljudi najčešće ostaju paralisani u drogerijama ispred polica na kojima se nalaze proizvodi za zaštitu od sunca. Njihova količina izaziva konfuziju koja najčešće rezultira rečenicom "svejedno je" i uzimanjem bilo kog sa rafa. To, međutim, nije dobra ideja.

Svi preparati imaju ograničen rok trajanja, tako da onaj koji je preostao od prošle godine bacite

Proizvod za zaštitu od sunca bi trebalo da vas štiti od UVA i UVB zraka. UVA zraci su odgovorni za starenje i pojavu bora. Oni pogađaju dublje slojeve kože i prave oštećenja koja nisu momentalno vidljiva. Što su ona veća, i vaše bore će biti dublje, a i pre će se pojaviti. Sa druge strane, efekat UVB zraka je momentalno vidljiv: tamnjenje kože, ali i crvenilo i opekotine. Istraživanjima je dokazano da baš ovi zraci izazivaju oboljenja i rak kože.

Šta je tačno SPF?

Važno je da obratite pažnju na broj koji se nalazi na ambalaži jer on označava zaštitni faktor. Ta cifra ne govori koliko je jaka zaštita, već koliko dugo možete da ostanete na suncu.

Koliko dugo možete da se izležavate na suncu bez zaštite zavisi od toga kom fototipu pripadate. Ako ste jedinica, onda je to skandinavski tip, odnosno tipična ste plavuša, svetlog tena s plavim očima. Ovom fototipu potrebna je veoma visoka zaštita - SPF preko 50 ili označen samo kao 50+.

Znoj i garderoba utiču na to da se losioni/mleka/gelovi skidaju, te bi trebalo da ih nanosite na svaka dva sata

Fototip dva takođe ima svetlu kosu i kožu, ali ipak na suncu malo potamni, za razliku od fototipa jedan, koji ne tamni i uvek izgori. Preporučena zaštita je SPF između 30 i 50.

Fototipu tri pripada već nešto tamnija koža, sa smeđim očima, te im je optimalan srednji nivo zaštite, od 15 do 29 SPF.

Fototip četiri je pravi mediteranski tip, sa maslinastom puti, tamnom kosom i očima - SPF manji od 15 im je sasvim dovoljan. Naravno, što je koža tamnija, ima više melanina, koji je štiti.

Shutterstock

Mackanje

Znoj i garderoba utiču na to da se losioni/mleka/gelovi skidaju i, da biste bili bezbedni, trebalo bi da ih nanosite na svaka dva sata, bez obzira na to šta piše na bočici. Vodite računa i da ih namažete svaki put kad izađete iz vode, s tim da pre toga obavezno dobro osušite kožu. SPF nema efekta na mokroj ili vlažnoj koži.

Zablude o prirodnom SPF

x Maslinovo ulje - možemo da koristimo za negu tela pre samog odlaska na more i u preparatima nakon sunčanja, ali prilikom izlaganja sunčevim zracima nikako, jer nema zaštitni faktor.
x Maslinovo ulje sa nekoliko kapi limuna - kao i većina citrusa limun je fotosenzibilan, tako da se ova kombinacija nikako ne preporučuje osim ako želite da zaradite mrlje po koži.
x Kantarion - ovaj tradicionalni preparat za negu kože takođe je fotosenzibilan, odnosno njegovo nanošenje se ne preporučuje za vreme izlaganja sunčevim zracima. Međutim, kantarion je izvrstan za negu kože nakon sunčanja - deluje protivupalno, a odgovara i deci i odraslima.

I ne zaboravite kosu. Sprejovi i ulja sa odgovarajućim zaštitnim faktorom apsolutno su neophodni na suncu, a posebno nakon povratka s plaže, jer je dlaku potrebno oporaviti od sunca, peska, slane vode, vetra...

UVA zraci su odgovorni za starenje i pojavu bora

Svi preparati imaju prilično ograničen rok trajanja, tako da vam onaj koji je preostao od prošle godine ove sezone više ne znači. Najsigurnije je da nabavite novi.

Dar prirode

Ukoliko nemate poverenja u kozmetičku industriju i želite da tokom sunčanja koristite prirodne preparate, na raspolaganju su vam biljna ulja koja dobro apsorbuju UV zračenje. Tu su, na prvom mestu, čileanska malina sa SPF faktorom 25-50, čileanski lešnik (SPF 10-30), avokado (4-15), ši maslac (šest) i jojoba, kokos i susam sa po četiri.

n Ulje šargarepe poboljšava opšte stanje kože i daje joj elastičnost. Istovremeno deluje protiv različitih problema kože: ekcema, psorijaze, čireva, plikova, a ujedno sprečava bore i staračke fleke. Procenjeni prirodni SPF varira od 38 do 40.

n Ulje pšeničnih klica najbolji je prirodni izvor vitamina E, što ga čini izvanrednim za negu kože. Posebno prija suvoj koži, preporučuje se za prevenciju prvih znakova starenja, dubinsku regeneraciju kože i lečenje iritacija. Procenjeni prirodni zaštitni faktor je 20.

Shutterstock

n Sojino ulje prolepšava i ujednačava ten, i sprečava bore. Bogato je vitaminom E i brzo se upija. Ovo ulje ima SPF 10. Koristi se i kao sredstvo protiv komaraca.

Kako napraviti maslac za sunčanje? Otopite ši maslac u vodi ili jednostavno ostavite bočicu maslaca na suncu petnaestak minuta. Pomešajte isti odnos ši maslaca i ulja čileanskog lešnika ili maline i smesu koristite kao zaštitu od sunca.

Nakon sunčanja koži tela najviše prija neki osvežavajući gel od aloje vere. On hladi, osvežava i nadoknađuje vodu koju je koža izgubila tokom sunčanja.

Napomena: Prirodni preparati za negu kože su namenjeni "prirodnom" sunčanju, odnosno sunčanju u ranim jutarnjim i kasnim popodnevnim satima.

NAPOMENA!

• Ako planirate da ceo dan provedete napolju, biće vam potrebna jača zaštita. Na primer, ako vaša nezaštićena koža na suncu počne da gori nakon pet minuta a planirate da na plaži ili pored bazena ostanete 150 minuta, onda vam je neophodan SPF 30. Formula za izračunavanje faktora koji vam je neophodan je jednostavna: SPF broj (u ovom slučaju 30) puta pet (broj minuta potreban vašoj nezaštićenoj koži da počne da gori) daju 150 (minuta koje ćete provesti napolju).


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija