• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

26.06.2017

13:20

(RECEPTI) MALINA, CRVENO ZLATO! Prolepšava ten, jača srce i imunitet, sprečava dijabetes!

Ljubav

(RECEPTI) MALINA, CRVENO ZLATO! Prolepšava ten, jača srce i imunitet, sprečava dijabetes!

Podeli vest

Stari Grci pripisivali su joj moć podsticanja plodnosti, ali su u tu svrhu više koristili njene listove nego plodove

 

Bogate vitaminima i mineralima, maline su najzdravije bobičasto voće. Osim što uspešno skidaju povišenu temperaturu, ove sićušne, sočne i mirisne voćkice podstiču znojenje, čiste žuč, pospešuju izbacivanje peska iz bubrega, jačaju imunitet i srce, normalizuju krvnu sliku... U narodu su poznate i kao crveno zlato.

 

Veruje se da je malina poreklom iz Južne Azije i da je toliko stara da su je jeli i pećinski ljudi. Stari Grci pripisivali su joj moć podsticanja plodnosti, ali su u tu svrhu više koristili njene listove nego plodove. Ipak, očaravajući ukus ploda maline je taj koji je najzaslužniji za njenu današnju popularnost.

Veruje se da je malina poreklom iz Južne Azije i da je toliko stara da su je jeli i pećinski ljudi

Jača imunitet

Malina je bogata antioksidansima - 100 g plodova maline sadrži 44 odsto dnevne preporučene doze vitamina C. Sadrži i anioksidans resveratrol, koji usporava starenje, kao i visoku koncentraciju elagične kiseline, koja deluje antikancerogeno.

U njenom sastavu su i vlakna, folna kiselina, vitamin K, vitamin E5, mangan, magnezijum, bakar, kalijum i omega 3 masne kiseline.

Ulje semenki

Ulje semenki čileanske maline je posebno cenjeno jer sadrži visok nivo omega 3 i omega 6 esencijalnih masnih kiselina, kao i vitamina E. Zahvaljujući njima odlično štiti kožu od jakog sunca. Procenjuje se da je zaštitni faktor (SPF) ovog ulja između 28 i 50, a može da se se koristi i za tretiranje bora, strija, ekcema, dermatitisa i generalno svih upalnih stanja kože.

Redovna konzumacija prolepšava ten, jača kosu, poboljšava zdravlje probavnog i kardiovaskularnog sistema, jača imunitet i štiti od upala.

Malina smanjuje delovanje slobodnih radikala i štiti od raka debelog creva, dojke, materice, jednjaka i prostate. Fitonutrijenti u malini sprečavaju širenje ćelija raka i podstiču ih na apoptozu, odnosno samouništenje.

Sprečava dijabetes

Ketoni u malini su zaslužni za kontrolu glukoze u krvi i pomažu u sprečavanju gojaznosti i dijabetesa. Unosom maline aktivira se hormon adiponektin, od čijeg nedostatka pate ljudi s dijabetesom tipa 2. Adiponektin vraća ravnotežu u krvi i smanjuje rizik od srčanog udara i bolesti koje prate dijabetes.

pixabay.com

Lekovitost lista

Plodovi maline izvanredno su ukusni i zdravi, ali je lekovitost listova mnogo veća od plodova. Malinu nazivaju i ženskom biljkom jer leči mnoge tegobe ženskih organa. Čaj od listova pomaže kod menstrualnih grčeva i jakih krvarenja. Redovno konzumiranje tokom trudnoće jača i tonira matericu, sprečava pobačaj, pomaže tokom porođaja i sprečava jako krvarenje nakon porođaja. S konzumiranjem čaja počnite od trećeg meseca trudnoće, dve do tri šolje na dan.

U kozmetici se posebno preporučuju za negu masne kože

Čaj se takođe koristi i za jačanje desni, dezinfekciju krajnika, sprečavanje dečjih proliva i kod očnih oboljenja. Kašiku lista maline prelijte šoljom vruće vode i pijte toplo.

Napomena: Čaj od lišća maline ne preporučuje se ako ste u prethodnoj trudnoći imali pobačaj ili ako su trudovi trajali manje od tri sata.

pixabay.com

Zamena za čaj

Tradicionalna medicina odavno preporučuje maline jer uspešno skidaju povišenu temperaturu, podstiču znojenje, čiste žuč, pospešuju izbacivanje peska iz bubrega, normalizuju krvnu sliku.

Redovno konzumiranje tokom trudnoće jača i tonira matericu

Čaj od lista maline koristi se za ispiranje usne duplje koja je pod upalom, kao i za upaljeno ždrelo, ali i kod menstrualnih grčeva i jakih krvarenja. Ovaj čaj je delotvoran i za zaustavljanje dijareje, a dobri poznavaoci tvrde da je savršena zamena za indijski, gruzijski i ruski čaj.

Antistres masaža

U kozmetici se posebno preporučuju za negu masne kože, a sa dodatkom odgovarajućeg biljnog ulja, koriste se za pripremu maski za suvu, osetljivu, zrelu i oštećenu kožu. Bogate vitaminom C i elaginskom kiselinom, maline obezbeđuju hemijski i mehanički piling, a služe i kao sredstvo za izbeljivanje tena.

Izgnječeni, sveži plodovi koriste se i za okrepljujuću masažu tela. Tom prilikom semenke malina mehanički otklanjaju izumrle ćelije epiderma, dok kašasta voćna smesa regeneriše i hrani kožu. Istovremeno, prijatan miris ovog voća deluje smirujuće na ceo organizam i otklanja nervozu.

pixabay.com

Sladoled i kolači

Maline je najbolje jesti sveže, ali ih možete koristiti i za pripremu pekmeza, sokova, sladoleda, kolača, slatkih umaka... Maline takođe možete sušiti ili zamrzavati.

Sveže maline čuvajte u frižideru i upotrebite u roku od dva dana. Maline se obično beru ručno, zbog toga ih nije potrebno prati vodom - dovoljno je odstraniti komadiće lišća. Pranjem u vodi malina gubi svoju strukturu i aromu.

BOBICE ZDRAVLJA U KUHINJI

Okrepljujući sok

Sok od svežih malina okrepljuje organizam iscrpljen prehladom i visokom temperaturom, a ublažava i posledice gastritisa i zapaljenja debelog creva (kolitisa). Pije se 50-100 ml, tri puta dnevno, pre jela.

Čaj protiv prehlade

Pravi se od 100 do 200 g osušenih plodova koji se preliju sa 600 ml vrele vode i potom ostave poklopljeni pola sata. Preporučuju se 2-3 šolje čaja pre spavanja za lakše znojenje prilikom prehlade, gripa i angine.

pixabay.com

Sirup od malina

Ispasirajte 5 kg malina i na svaki litar soka dodajte po 1 kg bagremovog meda. Kuvajte na umerenoj vatri dok se ne dobije gust sirup. Odmah ga sipajte u zagrejane flaše i čuvajte na hladnom i tamnom mestu.

Kompot

Za 1 l kompota potrebno je 700 g malina, 300 g šećera i 0,1 l vode. Plodovi se slažu u teglu i svaki sloj posipa šećerom. Potom se preliju vrelom vodom, tegla dobro zatvori i pasterizuje 20 minuta na 80 stepeni ili tri minuta u vodi koja ključa. Ovako pripremljeni plodovi sačuvaće oblik, aromu i ukus svežih malina.

Šarene voćne kocke

Prave se od 500 g svežih malina, jagoda, ribizli i trešanja očišćenih od koštica. Voće posebno izmiksajte i u svaku kašu dodajte po 100 g šećera, pa dobro izmešajte. Sipajte ih u odvojene posude i odložite u zamrzivač. Ledene voćne kocke izgledaju dekorativno i daju poseban ukus mineralnoj vodi ili nekom piću.

Poslastica od čokolade s malinama

Sastojci: puding od čokolade, 0,5 l mleka, 75 g šećera, piškote ili biskvit za torte, 250 ml slatke pavlake, 150 g malina, 1,5 dl šerija ili drugog alkoholnog pića, kakao u prahu za posipanje.

Priprema: Piškote ili biskvit naseckajte na komade i prelijte šerijem. Skuvajte puding od čokolade prema uputstvu na kesici i ostavite da se ohladi. Istucite slatku pavlaku u šlag. U čaše za posluživanje stavite kašiku pudinga od čokolade, sloj biskvita i kašiku šlaga pa ponavljajte dok ne napunite čaše. Završite slojem šlaga i pospite kakaom u prahu. Ukrasite malinama.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!
Politika

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!

Narodna Skupština Republike Srbije, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Udruženje poslovnih žena Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, svečano su obeležili Međunarodni dan devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

25.04.2024

16:35

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!
Politika

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!

Napad i pljačka Petra Kostića (20) pre dve noći u centru Kosovske Mitrovice nedaleko od glavnog gradskog šetališta, vrtića i osnovne škole od strane grupe Albanaca je 500. etnički motivisan napad od dolaska na vlast Aljbina Kurtija što je i najbolja slika i prilika njegovog odnosa prema Srbima i svemu što je srpsko, saopštila je danas Srpska lista.

25.04.2024

16:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija