• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Dnevni avaz/informer.rs

26.06.2017

16:56

ZABORAVNI STE? Kada pročitate zašto vam se to stalno dešava, BIĆETE PRESREĆNI!

Ljubav

ZABORAVNI STE? Kada pročitate zašto vam se to stalno dešava, BIĆETE PRESREĆNI!

Podeli vest

Novo istraživanje pokazuje kako zaboravnost možda uzrokuje sigurnosni mehanizam u mozgu, čiji je cilj da na budemo zatrpani informacijama. Drugim riječima, radi se o zdravom načinu rada mozga

To bi moglo da nam dođe kao olakšanje ako uvek zaboravljate gde ste ostavili ključeve, ali bi isto tako moglo da nam pomogne u shvatanju kako tačno radi mozak, piše "Science Alert".

Brisanje suvišnih i zastarelih informacija

Dvojica naučnika Univerziteta u Torontu tvrde da cilj pamćenja nije preneti najtačnije, već najkorisnije informacije koje bi nam pomogle da donesemo pametne odluke.

- Važno je da mozak zaboravi nebitne detalje i da se umesto toga fokusira na stvari koje će pomoći u donošenju odluka u stvarnom svetu - objašnjava Blejk Ričards, jedan od naučnika.

Ričards i njegov kolega Pol Frenklend proverili su ranije objavljene radove koji su na različite načine pristupali pojmu pamćenja. Neki su proučavali neurobiološki aspekt prisećanja, drugi, pak, neurobiologiju zaboravljanja.

- Pronašli smo puno dokaza da postoje mehanizmi koji podstiču zaboravljanje i da se oni razlikuju od onih zaduženih za skladištenje informacija - rekao je Farkland.

Pixabay

Istraživanjem su došli do dokaza o namernom slabljenju sinaptičkih mreža između neurona koji učestvuju u stvaranju pamćenja, kao i da novi neuroni "pišu" preko već postojećih sećanja, te im time otežavaju pristup.

Smisao pamćenja

Zašto se mozak trudi da nas natera da zaboravimo? Ričards i Frenklend nude dva razloga.

Prvi, zaboravljanje olakšava prilagođavanje novim situacijama tako da nas rešava sećanja koja nam više nisu potrebna.

Drugi, zaboravljanje nam omogućava generalizaciju prošlih događaja kako bi lakše donosili odluke o novim, što je koncept koji je u veštačkoj inteligenciji poznat kao regularizacija.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija