Pixabay

19:19 Ljubav i zdravlje 0

Ljubav&Zdravlje | 03. 07. 17.

MOĆNE CRVENE BOBICE: Ribizla jača kosti, sprečava karcinom, čuva srce, jetru...

Crvena ribizla je odličan izvor antioksidansa i minerala koji poboljšavaju kvalitet kože i kose. Pomaže u detoksikaciji tela i tako povećava otpornost na bolesti...

Popularna kiselkasto-slatka crvena bobica, koja se u našim krajevima najčešće koristi za pravljenje pekmeza ili sokova, u mnogim kuhinjama Evrope je sastojak u salatama. U istoriji je zabeleženo da su još u 11. veku crvenu ribizlu koristili kao dragoceni ukras samostanskih dvorišta i gradskih vrtova, ali i kao cenjenu namirnicu od koje su se pripremala jela i prirodni lekovi. Osim što je prirodni multivitamin, blagotvorno deluje na zdravlje kostiju, sprečava različite oblike karcinoma, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, čuva bubrege i jetru... 

Sastav i lekovitost 

Ribizla raste grmoliko, okićena je sitnim bobičastim i vrlo ukusnim plodovima koji sazrevaju u julu. U narodu je zastupljenija crvena ribizla (ribes rubrum), ali u velikoj meri koristi se i crna (ribes nigrum). Obe ribizle rastu samoniklo, ali mogu i da se kultivišu. Samoniklo su najviše rasprostranjene u šikarama severne Evrope i Sibira.

Crne ribizle

Crna ribizla veoma liči na crvenu, samo što njeni listovi sa donje strane imaju takozvane uljne žlezdice. Takođe ima sitne, sočne bobice koje su u početku crvenosmeđe, a kada sazru, postaju crvenije i tamnije. Potpuno crnu boju dobijaju kada su sasvim zrele. Tada imaju izuzetno jak miris, zbog čega se više koriste u obliku voćnih sokova, sirupa, džema i kompota. Plod crne ribizle izuzetno je bogat vitaminom C. Visok sadržaj vitamina C sprečava i leči teške infekcije, a pre svega upalu pluća.

Crvena ribizla sadrži proteine, jabučnu, limunsku i tartaričnu kiselinu i gama-linolnu kiselinu. Bogata je kalcijumom i fosforom. Obiluje vitaminima B grupe (B1, B2, B3 i B6), C, A i K. 

Crvena ribizla je odličan izvor antioksidansa i minerala koji poboljšavaju kvalitet kože i kose. Pomaže u detoksikaciji tela i tako povećava otpornost na bolesti. Sadrži vitamin C, kao i gvožđe, koje pomaže kod anemije. 

Vitamin C ima i antihistaminska svojstva koja smanjuju delovanje alergena, štiti od bakterija i virusa i olakšava tegobe kod astme. 

Štiti krvne sudove i kosti 

Ribizla sadrži kalijum, koji je važan za zdravlje srca i kvalitetan rad celog organizma. Deluje preventivno na hipertenziju, snižava krvni pritisak i pomaže u smanjenju rizika od moždanog udara. 

Pixabay

100 
grama ribizli sadrži 69 odsto preporučene dnevne doze vitamina C

Ima znatnu količinu vitamina K, koji pomaže kod zdravog grušanja krvi. Taj vitamin zadužen je i za održavanje zdravih kostiju jer reguliše kalcijum u kostima, pa je preporučljiv i kod osteoporoze. 

Diuretik i tonik za probavu 

Bilo da se jedu sveže bobice ili u vidu soka i želea, ribizla ima odlično laksativno dejstvo. Ako se konzumira samo nekoliko dana zaredom, problem zatvora nestaje. 

S obzirom na sadržaj vlakana, redovna konzumacija podstiče rad creva i želuca i na prirodan način ubrzava probavu. Blago dejstvo čini ribizle pogodnim i za osobe koje boluju od sindroma iritabilnog creva. 

Poznato je da bobice crvene ribizle otvaraju apetit i jačaju organizam. One su i diuretik koji podstiče eliminaciju mokraćne kiseline, što je korisno za obolele od gihta ili reumatskih bolesti. 

Korisni delovi biljke 

Semenke unutar plodova ribizle sadrže gama-linolnu kiselinu, koja snižava povišeni krvni pritisak, bolove i upale, ublažava alergijske reakcije i probleme s kožom. Semenke je dobro koristiti za ublažavanje predmenstrualnog sindroma, alergija, napetosti i stresa, kao i psorijaze i ekcema. Izgnječene bobice koriste se za obloge kod povreda, posekotina i opekotina.

Od lista crvene ribizle pravi se čaj za lečenje tegoba jetre, dok je koren delotvoran kod problema s mokraćnim putevima i izvrsno je sredstvo za izbacivanje viška belančevina iz urina.

Shutterstock

RECEPTI:

Čaj od lista ribizli
Čaj od listova crne ribizle preporučuje se kod bolnog mokrenja, dijareje, grčeva, migrena, upornog kašlja, ali i kao preventivno sredstvo protiv stvaranja peska u mokraćnoj bešici. Čaj se sprema tako što se dva prstohvata isitnjenih listova crne ribizle stave u dva decilitra provrele vode, ostavi dva-tri minuta da odstoji, procedi se i pije. 

Džem od ribizli 
Džem od ribizli sprema se na vrlo jednostavan način, tako što se 350 grama ribizli prokuva od osam do deset minuta, a zatim sadržaj procedi. Istovremeno u drugoj šerpi, u 600 ml vode kuva se, desetak minuta, 350 grama šećera. Šećer se kuva uz konstantno skidanje pene. Kada se kuvanje završi, ribizle i šećer se pomešaju i na tihoj vatri sve se kuva još pola sata.Osim što je hranljiva i ukusna hrana, džem od ribizli koristi se i u lečenju manjih opekotina jer poseduje antiseptička svojstva.

Vino kao čistač krvi
Kao dobar čistač krvi preporučuje se vino od ribizle. Ružičasto, srednje jako vino dobija se kada se ribizle (količine su proizvoljne) usitne i uz dodatak vode, šećera, vinskog kvasca i suvog grožđa stave u staklene flaše. Navedena mešavina stavlja se u flaše dopola, a zatim se čeka 40 dana da sve fermentira na toplom mestu. Nakon toga mešavina se procedi i ostavi da stoji u sterilnim flašama na dobro rashlađenom mestu.

Shutterstock

 

 

 



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]