• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputniknews.com

29.07.2017

15:00

ŽIVEĆEMO DUŽE! Pronađen recept PROTIV STARENJA!

Ljubav

ŽIVEĆEMO DUŽE! Pronađen recept PROTIV STARENJA!

Podeli vest

Naučnici su otkrili deo ljudskog mozga veličine graška, pomoću kojeg, kako smatraju, mogu da produže ljudski vek.

Istraživači su otkrili da je moguće "usporiti ili čak obrnuti različite aspekte starenja u celom telu" dopunjavanjem zrelih matičnih ćelija koje kontrolišu kojom brzinom telo stari.

Mala grupa neurona koja izgleda čvrsto zadržava starenje zove se hipotalamus i nalazi se u osnovi mozga.

Dongšeng Cej, sa medicinskog koledža "Albert Ajnštajn" u Njujorku, predvodio je novu studiju u okviru koje su testovi obavljeni na laboratorijskim miševima, kako bi se ispitala ova oblast.


OČI SU OGLEDALO ZDRAVLJA! Prvi su znak da bi trebalo da promenite neke životne navike i obratite se lekaru!

Istraživanje, objavljeno u časopisu „Nejčer", pokazalo je da kako broj ovih ćelija vremenom prirodno opada, ili ako je njihova funkcija prekinuta, organi tela stare i metabolički procesi starenja su brži, pa se smrt javlja ranije.

- Naše istraživanje pokazuje da broj hipotalamičkih nervnih matičnih ćelija prirodno opada tokom života životinje, a ovaj pad ubrzava starenje - rekao je profesor Cej. - Ali takođe smo utvrdili da efekti ovog gubitka nisu nepovratni.

Starenje bi moglo da bude zadržano povratkom ovih matičnih ćelija "ili molekula koje oni proizvode", dodao je on.

Naučnici smatraju da će ljudi verovatno reagovati na uticaj matičnih ćelija hipotalamusa na isti način kao i miševi.


USPORITE STARENJE! Kako da očuvate mladalački izgled i u zrelim godinama?

Hipotalamus deluje kao centralna procesorska jedinica računara koja reguliše širok spektar bioloških funkcija u telu i povezuje živce i hormone.

Jedan od njegovih najvažnijih zadataka je održavanje homeostaze - zadržavanje različitih delova tela na stalnom, stabilnom i uravnoteženom nivou.

Među brojnim funkcijama tela, hipotalamus utiče na kontrolu temperature, apetit, krvni pritisak, otkucaje srca, cikluse spavanja, seksualni nagon i varenje. On radi pomoću složenog niza hormona.

Pixabay

Ključne ćelije hipotalamusa su "matične ćelije" koje sazrevaju da bi proizvodile nove neurone.

Istraživački tim profesora Ceja posmatrao je šta se događalo s ćelijama, dok su zdravi miševi starili.

Otkrili su da je broj matičnih ćelija hipotalamusa počeo da se smanjuje kod životinja oko 10 meseci starosti, nekoliko meseci pre nego što se obično pojavljuju znaci starenja kod ove vrste. Miševi u zarobljeništvu žive najduže dve do tri godine.

- U dubokoj starosti, kod dvogodišnjih miševa, većina tih ćelija je nestala - rekao je profesor Cej. Kada smo matične ćelije kod miševa srednjih godina selektivno poremetili veštački, to je dovelo do "znatno ubrzanog starenja", rekao je on.

Profesor je dodao:  - Oni miševi sa poremećenim matičnim ćelijama uginuli su ranije od ostalih.

Sledeći korak bio je ubrizgavanje matičnih ćelija hipotalamusa u mozgove miševa čija je zaliha ovih ćelija bila veštački potrošena, kao i u mozgove "normalnih" starih miševa.


NEĆETE IMATI PROBLEMA SA SRCEM I STARIĆETE SPORIJE ukoliko OVOLIKO PUTA nedeljno imate SEKS!

U obe grupe životinja različita merenja, uključujući analizu tkiva i procenu mišićne izdržljivosti, koordinacije, socijalnog ponašanja i mentalne sposobnosti, pokazuju da je starenje bilo usporeno ili preokrenuto.

Anti-ejdžing efekti su praćeni na molekulima zvanim mikro-RNA koje su oslobodile matične ćelije.

Ovi mali delovi genetskog materijala igraju ključnu ulogu u regulisanju aktivnosti gena. Uparivanjem sa RNA molekulima, koji nose uputstva o genetskom kodu mašineriji za proizvodnju proteina u ćelijama, oni mogu efikasno da isključe određene gene.

Kada je mikro-RNA izvađen iz matičnih ćelija hipotalamusa i ubrizgan u cerebrospinalnu tečnost miševa, starenje je još jednom znatno usporeno.

Kao prvi korak ka novim tretmanima protiv starenja, naučnici sada pokušavaju da identifikuju specifične vrste mikro-RNA protiv starenja i eventualno druge tečnosti iz matičnih ćelija hipotalamusa koje mogu da igraju važnu ulogu u ovom procesu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija