printscreen

22:21 Ljubav i zdravlje 0

Informer | 29. 07. 2017.

LEKOVITA SAM DOK JE SVEŽA: Kisela detelina prija želucu!

Jedna od retkih biljaka koja je lekovita samo dok je sveža je zečja soca (Oxalis acetosella). Sušenjem gubi gotovo sve blagotvorne sastojke i postaje toksična

U narodu je zbog kiselog sastojka poznata i kao kiselica, kiseljača, kisela detelina, ali i kao zečji kupus, zečja detelina, zečja so... Vrlo je raširena po listopadnim i četinarskim šumama, a tamo gde raste je i dobra zemlja.

Ima sitne beličaste cvetiće protkane jedva vidljivim crvenkastim žilicama. Višegodišnja je biljka sa trodelnim listovima nalik detelini i cveta od aprila do avgusta. Ravnomerno je raspoređena na okruglastim površinama i poput tepiha prekriva tlo. Obično se nalazi tamo gde ima pečuraka. Zanimljivo je da joj se listovi skupljaju uveče i pred kišu, dok cvetovi štrčeći podsećaju na zvončiće.

Osvežavajući napitak

Šaka sveže ubranih listova i cvetova se potopi u litar vrele vode i ostavi da odstoji dva, tri minuta. Procedi se i pije kao topao ili ohlađen napitak, zavisno od zdravstvenih tegoba. Malo zaslađen veoma prija na visokim temperaturama tokom leta, jer odlično osvežava i gasi žeđ.

Lekovitost se bazira na oksalnoj kiselini koja je zastupljena u velikim količinama. Koncentracija joj dolaskom noći opada, a sa svitanjem se povećava. Od drugih sastojaka najviše ima karotina, rutina, askorbinske i drugih organskih kiselina. Ubira se i priprema isključivo sveža. Tokom cvetanja bere se ceo nadzemni deo, biljka je bez mirisa, ali ima svež i kiselkasti ukus zbog oksalne kiseline.

Iako zvanična medicina ovu biljku nije svrstala u svoju sferu interesovanja, u tradicionalnoj se ona koristi vekovima. Sveže ubrana se u celosti priprema kao napitak koji gasi žeđ, uklanja žgaravicu i druge smetnje u varenju i u radu jetre. Da bi se postigao željeni efekat, piju se dve šolje ohlađenog čaja dnevno. Topao čaj, takođe dve šolje dnevno, preporučuje se kod žutice, upale bubrega, osipa na koži, a efikasan je i kao čistač krvi i diuretik.

Pojedini narodi zečju socu koriste u sprečavanju određenih vrsta kancera, pre svega želuca. Za ove svrhe se u sokovniku cedi nekoliko opranih i svežih listova, a njihov sok meša sa destilovanom vodom u srazmeri 1:3. Ovaj napitak se uzima u vidu kapi, na šest sati po 15.

Takođe, listovi biljke bez cvetova se dodaju u maloj količini u supe od povrća, spanać ili salatu, jer podstiču apetit i bolju razmenu materija.

Sa zečjom socom ne bi smelo preterivati, upozoravaju travari, jer je bogata oksalnom kiselinom koja u velikoj količini može dovesti do oštećenja bubrega.

 



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]