• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: dnevnik.rs

31.07.2017

16:52

AKO ŽELITE DA SMRŠATE prestanite da brojite kalorije!

Ljubav

AKO ŽELITE DA SMRŠATE prestanite da brojite kalorije!

Podeli vest

Ideja o brojanju kalorija prilično je zastarela, a pritom je u pitanju potpuno pogrešan pristup. Nekima će možda pomoći da broje kalorije jer na taj način drže stvari pod kontrolom, ali zapravo većini to postaje opsesivna navika koja ih sprečava da uživaju u hrani

Ako želite da skinete višak kilograma, fokusirajte se na zdravu ishranu i fizičku aktivnost i, što je najvažnije od svega, naučite da osluškujete svoje telo, tačnije signale koje vam ono šalje. Naravno, važno je i da unos šećera svedete na minimum, a preporučuje se i "skidanje" sa loših masnoća i industrijski obrađenih namirnica koje sadrže štetne dodatke i aditive. 

Umesto njih, u jelovniku oslobodite mesto za sveže voće i povrće. I ono najvažnije - idealnu telesnu težinu niko nije postigao preko noći. Za to je potrebno vremena i strpljenja. Tokom mršavljenja, prestanite da se opterećujete kalorijama, a evo i zašto. 

Kao prvo, malo je onih koji tačno znaju koliko im je tačno kalorija dnevno potrebno. Iako postoje neki standardi o tome koliko je u proseku potrebno kalorija dnevno, takva indirektna kaloriometrija ima i svoje nedostatke, jer nije reč o preciznim merenjima. 

Isto tako, većina ne zna ni koliko telo apsorbuje kalorija iz hrane. Naime, nisu sve kalorije iste, a mnogo toga zavisi i od vrste namirnica koju unosite, načina na koji je obrađena, koliko vlakana sadrži, itd. 


A s obzirom na to da nije moguće precizno izračunati kalorije, ni informacije o količini kalorija koje su navedene na pakovanju proizvoda nisu sto posto tačne i mogu da variraju. Što opet dovodi do toga da brojanje kalorija i nema previše smisla. 

Naravno, ako stalno budete brojali kalorije, mogli biste i da zanemarite signale koje vam šalje organizam. Umesto toga, kada ste gladni, jedite. Ako osetite sitost - prestanite da jedete. Vrlo jednostavno, zar ne? 

I još jedna zabluda: Mnogi veruju da će, ako su uneli previše kalorija, pojačanim vežbanjem to lako rešiti. Stvari ipak nisu tako jednostavne. 

Istraživanja su dokazala kako je kod sagorevanja kalorija i njihovom pretvaranju u masnoće ili energiju ključno to odakle dolaze. Stoga nemojte misliti da ćete greške vezane za unos loših namirnica lako ispraviti vežbanjem. 


Uz napornije treninge samo ćete biti još više gladni, pa ćete jesti još više i tako zapravo ulazite u začarani krug. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija