• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: 24sata.hr

31.07.2017

17:42

5 TIPOVA STOMAKA koji NE ZNAČE da ste DEBELI: U čemu je stvar?

Ljubav

5 TIPOVA STOMAKA koji NE ZNAČE da ste DEBELI: U čemu je stvar?

Podeli vest

Iako svaki rast stomaka obično povezujemo s debljanjem, ne mora nužno da bude tako. Neki stomaci rastu zbog preteranog stresa, previše slatkiša ili sedilačkog načina života

"Ljubavne ručke"

Prepoznatljiv po: jastučićima s obe strane stomaka.

Printscreen You Tube

Uzroci: 

sedilački način života
ljubav prema slatkišima
puno alkohola
puno šećera i rafinisanih ugljenih hidrata (kolača, torti, belog hleba) i testenine i pirinča. 

Kako ga se rešiti? 

Pijte manje alkohola. Nekoliko čaša vina par puta nedeljno dugoročno će rezultirati vinskim strukom s jastučićima sa strane i izbočenim stomakom. Prestanite da pijete na dve nedelje da regenerišete telo, a potom pijte umereno. 

Promijenite ishranu. Izbegavajte dijetalne proizvode i hranu s malo masnoće. Posegnite za jajima, mesom, povrćem i dobrim masnoćama poput oraha i lešnjaka, ribe bogate mastima i avokadom.

Počnite da vežbate bar po malo. Ne morate da idete u teretanu. Čak i duge šetnje će vam dosta značiti, a u njih ubacite čučnjeve, obrnute sklekove i iskorak. 

Posebne instrukcije: fizička aktivnost i dobra ishrana dovoljni su da biste skinuli svoje jastučiće, savetuje BrightSide. 

Stomak od stresa

Prepoznatljiv po: Isturenom nadutom, tvrđem stomaku u području pupka.

Printscreen You Tube

Uzroci: 

hronični stres
preskakanje obroka
puno kafe
iritabilni sindrom creva
nezdrava hrana (grickalice, prženo, gazirana pića...)

Kako ga se rešiti:

Idite u krevet ranije. Pod stresom ste i spavate premalo i loše, a to ometa proizvodnju leptina, hormona koji reguliša apetit i metabolizam. 

Opustite se pre spavanja. Vežbe disanja, duga kupka ili meditacija učiniće dovoljno da se restartujete i opustite. Bilo bi dobro da vam to uđe u naviku jer ćete spavati bolje. Uveče ograničite unos kofeina. Pokušajte da pijete maksimalno dve šolje kafe na dan. 

Ne preterujte s vežbanjem. Previše kardio vežbi mogu da povise nivo kortizola. Umesto toga, izaberite jogu, duge šetnje ili odlazak u teretanu, ali nemojte se preforsirati. 

Uključite magnezijum u svoju ishranu. Ovaj mineral opušta telo, a ima ga u zelenom povrću, orašastim plodovima i pšeničnim mekinjama. 

Posebne instrukcije: Istegnite se i odradite par joga vežbi pre spavanja. Potom popijte čaj od kamilice. To će smanjiti nivo kortizola i opustiti vas.

Niski stomak

Prepoznatljiv po: donjem isturenom delu stomaka na mršavim ljudima.

Printscreen You Tube

Uzroci:

nedavna trudnoća
monotone i stalno iste vežbe u teretani
uvek ista ishrana
zakrivljena kičma

Kako ga se rešiti:

Zdrava ishrana i puno vlakana - zeleno lisnato povrće i integralni hleb. 

Odustanite od čučnjeva - postoji verovatnoća da ih ne radite pravilno i da previše opterećujete donji deo leđa što pogoršava stanje vaše karlice i čini stomak još isturenijim. Zamenite čučnjeve izdržajima. 

Jednaka raspodela vežbi - nemojte preforsirati jedan deo sog tela. Pokušajte s kružnim treningom, na taj način, radiće sve grupe mišića. 

Posebne instrukcije: Pijte više vode i birajte lako probavljivu hranu, pogotovo zeleno povrće i lagane proteine - ribu i piletinu. 

Trudnički stomak

Prepoznatljivo obeležje: I nakon trudnoće stomak može da izgleda kao da ste trudni, čak i do nekoliko meseci. 

Printscreen You Tube

Uzroci: 

premalo vremena za sebe. Materica se sama spušta nakon porođaja, a nije svim ženama lako da se vrate  u fizičko stanje kao i pre trudnoće. U vraćanju "na staro" puno pomaže dojenje koje pospešuje kontrakcije matenice zbog čega se ona steže i pre vraća u prvobitno stanje. 
počeli ste s treningom prerano. Bolje je da se odmarate dva do tri meseca nakon porođaja pre nego što počnete da vežbate. 
Slabi mišići karlice.

Kako ga se rešiti: 

Uključite više ribljeg ulja u svoju ishranu. 

Pokušajte da uzimate svaki dan zdrave masnoće: orašaste plodove, masline, biljno ulje. To će vam pomoći i u borbi protiv umora. 

Kegelove vežbe neka budu deo vaše rutine. 

Dojite. Uz dojenje će vam se telo pre vratiti u pređašnji oblik. Procenjuje se da telo na dojenje potroši minimalno 1000 kalorija na dan. 

Nemojte da radite trbušnjake i čučnjeve, oni su najgori za vas nakon porođaja. Dopustite telu da se najprije oporavi. 

Posebne instrukcije: Spavanje i istezanje pre spavanja. Koliko god možete da ulovite vremena za spavanje, iskoristite ga. To će pomoći da vam se hormoni uravnoteže, a hormoni spavanja pospešuju topljenje masnoća. 

Nadut stomak

Prepoznatljiv po: večernjoj nadutosti. Ujutro vam je ravan, a uveče nadut, bez obzira što se niste udebljali. 

Printscreen You Tube

Uzroci: 

alergija na hranu
spor metabolizam
crevna neravnoteža

Kako ga se rešiti: 

Ne jedite hranu koja vam ne čini dobro. Najčešće alergije i intolerancije na hranu uključuju gluten (testenina, hleb...), alkohol, kvasac (kolači, pivo) i prerađeni mlečni proizvodi (sir, mleko, maslac). 

Uključite u ishranu više svežeg povrća, mesa, piletine i ribe. Pokušajte da izbjegavate hleb i testeninu dve nedelje i pratite stanje. Ako vam se stomak smanjio, verovatno ne reagujete na te namirnice dobro. 

Ne preskačite doručak. Neka bude najobilniji od vaših obroka jer je probava najaktivnija ujutro. Nemojte da jedete noću. Hranu žvačite sporije i pijte puno vode. 

Nadutost može da bude znak neravnoteže crevne flore. Uključite više probiotika u vašu ishranu. Ima ih u jogurtima i u određenom voću i povrću, poput kupusa, belog i crnog luka. 

Posebne instrukcije: Vežbe disanja dobro je uključiti u vašu rutinu. Za to vam treba samo par minuta. Ujutro lezite na leđa, opustite se i duboko udahnite i izdahnite 10 puta. Malo se prošetajte nakon obroka. 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija