• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

06.08.2017

17:51

ZDRAVLJE NA 100 NAČINA: Vreme je za sočna zrna grožđa!

Ljubav

ZDRAVLJE NA 100 NAČINA: Vreme je za sočna zrna grožđa!

Podeli vest

Grozdovi sa svojim sočnim, slatkim ili kiselkastim bobicama nude obilje hranljivih materija, čiste organizam, tope masne naslage, čuvaju zdravlje srca, pomažu kod artritisa, kamena u bubregu...
public/stock

Kultura gajenja vinove loze stara je 9.000 godina i potiče iz Male Azije, dok se u pisanoj formi prvi put pominje u Egiptu, pre 6.000 godina. Grozdovi sa svojim sočnim, slatkim ili kiselkastim bobicama nude obilje hranljivih materija, čiste organizam, tope masne naslage, čuvaju zdravlje srca, pomažu kod artritisa, kamena u bubregu... 

Bogatstvo nutrijenata

Grožđe je odličan izvor vitamina C, kao i vitamina B grupe (osim B12), koji su važni za razmenu ugljenih hidrata i povoljno utiču na nervni sistem. Od minerala, grožđe sadrži kalijum, fosfor, kalcijum, magnezijum, mangan, natrijum, bakar, cink i gvožđe. Sok od grožđa bogat je vitaminima A, B i C, dok sto grama svežeg grožđa sadrži samo 69 kalorija.

8.000
vrsta grožđa postoji u svetu, sa 12 osnovnih i najpoznatijih

Lekovitost

Grožđe obiluje polifenolima - snažnim antioksidansima koji štite srce i krvne sudove, sprečavaju prerano starenje, bolesti i propadanje.

Suvo grožđe

Suvo grožđe bogato je fruktozom i glukozom, pomaže kod bolesti disajnih organa, ublažava kašalj, bolove u bubrezima i bešici. Fitohemikalije prisutne u suvom grožđu suzbijaju rast bakterija u usnoj šupljini odgovornih za nastanak karijesa i bolesti zubnog mesa.
Da li ste znali da je suvo grožđe neizostavna namirnica svakog planinara? Prilikom fizičkog napora brzo daje dodatnu energiju.

Konzumacija grožđa poboljšava protok krvi, sprečava nakupljanje holesterola, poboljšava rad srca i smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. Ovo voće takođe normalizuje rad creva i bubrega.
Crveno grožđe sadrži gvožđe i bakar - minerale važne za stvaranje crvenih krvnih zrnaca i sintezu hemoglobina. Zbog toga se preporučuje anemičnim osobama i svima koji se oporavljaju nakon operacije ili povrede.

Crno grožđe sadrži pigment antocijanin iz grupe biljnih fenola, koji deluje slično kao likopen iz paradajza - kao jak antioksidans. Jača imunitet, olakšava probavu i reguliše rad creva. 

Belo grožđe sadrži 20 odsto šećera i obiluje kalijumom i kalcijumom, ali je u odnosu na crno grožđe siromašno fenolima. Kako šećer iz grožđa izuzetno brzo ulazi u krvotok, pogodan je kod fizičkog i umnog napora.

Pixabay

Grožđani sok

Sveži sok od grožđa podstiče apetit, poboljšava metabolizam, stimuliše izlučivanje štetnih materija iz organizma.

Grožđe obiluje polifenolima - snažnim antioksidansima koji štite srce i krvne sudove, sprečavaju prerano starenje, bolesti i propadanje

Kurom od svežeg soka možete da smanjite rizik od kamena u bubregu i poboljšate rad žlezda s unutrašnjim lučenjem. Koristi se za lečenje katara creva, hroničnih dijareja i žutice. Preporučuje se kod malokrvnosti, gastritisa i bolesti creva, normalizuje krvni pritisak.

Sok pomaže i kod upale zglobova, gihta, bolesti jetre i slezine, kao i kod nekih oblika trovanja. Njime ćete očistiti jetru, ojačati imunitet i izbaciti višak mokraćne kiseline iz tela.

Pixabay

Lišće vinove loze

Čaj od svežih listova pogodan je protiv reume, gihta, povraćanja, gastritisa, hemoroida i krvarenja - naročito kod obilnih menstuacija. Čaj i uvarak od listova upotrebljava se za kupku i negu ispucale kože ruku i nogu, kao i za lečenje promrzlina.

Kako šećer iz grožđa izuzetno brzo ulazi u krvotok, pogodan je kod fizičkog i umnog napora

Ako vas muči glavobolja ili boli želudac, stavite oblog od usitnjenih svežih listova vinove loze. Cvetovi vinove loze koriste se kod oslabljenih moždanih funkcija i za lečenje kičmene moždine, jer oživljavaju nervne ćelije. Od cvetova se pravi i čaj, mast za masažu, kao i krema protiv sunčevih pega.

Ostaci grožđa preostali nakon proizvodnje vina mogu da se upotrebe u borbi protiv 14 vrsta bakterija, uključujući ešerihiju i stafilokoke.

U kuhinji

Grožđe se najčešće jede sirovo, međutim, od njega možete da napravite i sok, sirće, džem i pekmez.  Ono je vrhunski dodatak voćnim salatama - ako za voćnu salatu upotrebite nekoliko vrsta grožđa, i to u različitim bojama, salata će lepše izgledati, a i ukus će biti bogatiji. Grožđe možete da kombinujete i sa zelenom salatom i orašastim plodovima.

Suvo grožđe je neizostavna namirnica u pripremi velikog broja kolača i drugih poslastica, a može se jesti i samo.

U NARODNOJ MEDICINI:

Kod upale želuca
Tri puta dnevno, 20 dana zaredom, ujutru na prazan stomak pojedite šolju crnog grožđa s kriškom crnog hleba, starog najmanje jedan do dva dana.

Za bolju cirkulaciju
Dve šake usitnjenih svežih listova vinove loze kuvajte 15 minuta u litri vode. Smešu dodajte u kupku i potopite stopala pola sata. Ponavljajte tretman svaki dan tokom mesec dana, najbolje pre spavanja.

Protiv bubuljica
Jednu kašičicu usitnjenog, suvog, neprskanog lista vinove loze kuvajte 10 minuta u 2,5 dl vode. Ostavite da se ohladi, procedite i pijte tri puta dnevno između glavnih obroka. Pijte mesec dana, a po potrebi ponovite terapiju.

Protiv bradavica
Tri kašičice semenki belog grožđa i semenki dunje usitnite i prelijte s dva decilitra prokuvane vode. Kada se sve ohladi, pripremljenom mešavinom natopite bradavice nekoliko puta dnevno. Nakon dvadesetak minuta bradavice obrišite vatom umočenom u mlaki čaj od kamilice.

Osvežavajući losion
Natopite tufere belim vinom, pa premažite lice i vrat. Nakon dvadesetak minuta tretirana mesta isperite mlakim čajem od kamilice. Belo vino je odličan osvežavajući losion koji će vašoj koži dati svež izgled. Navedeni tretman primenjujte povremeno.

Maska od grožđa
Masku od svežih bobica možete jednostavno pripremiti tako što ćete dvadesetak bobica oljuštiti i izvaditi semenke. Dobijenu kašu nanesite na prethodno očišćenu kožu lica i vrata, a nakon dvadesetak minuta isperite mlakom vodom.

Pixabay

RECEPTI: 

Piletina sa belim grožđem

Sastojci: 1 manje pile, 200 g belog grožđa, 2 čena belog luka, 1 dl belog vina, so, biber, ulje, začinsko bilje.
Priprema: Pile isecite na manje komade, malo posolite sa obe strane. Na zagrejanom ulju kratko propržite beli luk, dodajte piletinu i ispržite sa obe strane, tek da se uhvati korica. Sipajte belo vino i smanjite temeperaturu. Dinstajte na laganoj vatri tridesetak minuta dok skoro sva tečnost ne ispari. Na polovini dinstanja okrenite piletinu sa druge strane i dodajte zrna belog grožđa. Neka se sve zajedno dinsta još petnaestak minuta, na kraju malo pojačajte temperaturu da fino zarumeni.

Kolač sa grožđem

Sastojci: 150 g belog pšeničnog brašna, 75 g kukuruznog brašna, kašičica praška za pecivo, prtohvat soli, 2 velika jaja, 100 g šećera, 1 dl ulja, 0,5 dl mleka, vanilin-šećer, narendana kora od pola limuna, oko 2 šolje očišćenog grožđa, šećer u prahu za posipanje.
Priprema: Umutite mikserom jaja i šećer, dodajte ulje, mleko, vanilin-šećer i narendanu koru od limuna. Pomešajte obe vrsta brašna sa praškom za pecivo, pa lagano umešajte u umućena jaja. Kalup za pečenje (26 cm) namažite maslacem i pospite brašnom. Sipajte pripremljenu smesu i po površini pobacajte polovinu zrna grožđa, a drugu polovinu sačuvajte za kasnije jer će tako zrna samo delimično potonuti. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 10 minuta, izvadite kolač i pospite preostalim zrnima grožđa. Vratite u rernu i pecite još 30-40 minuta. Gotov kolač pospite šećerom u prahu.
 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija