• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: kurir.rs/informer.rs

10.08.2017

20:45

KADA IDETE NA SPAVANJE, OSTAVITE TELEFON DALEKO! Najnovije istraživanje pokazalo da mobilni može ozbiljno da poremeti SAN!

Ljubav

KADA IDETE NA SPAVANJE, OSTAVITE TELEFON DALEKO! Najnovije istraživanje pokazalo da mobilni može ozbiljno da poremeti SAN!

Podeli vest

Ukoliko spadate u ljude koji pre odlaska na spavanje gledaju u svoj mobilni telefon, preti vam opasnost! Naime,to može ozbiljno da poremeti vaš san, ali ono što verovatno ne znate je da čitanje sa ekrana, može doneti još više opasnosti po vaše zdravlje

Prema novom istraživanju ženske bolnice u Bostonu, u Masačusetsu, koristeći tablet ili mobilni telefon pre spavanja direktno utičete na vašu budnost za naredni dan. Naravno, istraživanje je potvrdilo da baratanjem mobilnim uređajem do kasno u noć otežava da zaspite. 

Rezultati su bili isti za one koji koriste laptop, smartfon i slične mobilne uređaje pre spavanja. Inače, ovo nije prva studija u ovoj oblasti.

Prema rečima dr En-Meri Čang, neurologu saradniku u prethodno pomenutoj instituciji, koja je bila deo tima koji sprovodi istraživanje, veštačko svetlo od elektronskih uređaja utiče na budnost, pospanost i smanjuje nivo melatonina, što dovodi do povećanja rizika od dobijanja raka. 

Istraživanje je zasnovano na poređenju između čitanja štampane knjige i čitanje iz uređaja koji emituje veštačko svetlo. Oni koji žele da iskoriste noć da bi obnovili energiju, a imaju naviku da pročitaju nešto pre spavanja, treba svakako da koriste štampanu knjigu i zaborave na ekran kao izvor za čitanje.

Dr Čang kaže da je san od ključnog značaja za naše zdravlje, jer loš kvalitet sna može dovesti do nekih ozbiljnih zdravstvenih problema kao što je dijabetes, gojaznost, pa čak i neka kardiovaskularna oboljenja i poremećaji.

Potiskivanje proizvodnje melatonina je povezano sa povećanim rizikom od određenih vrsta raka.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
esma

pre 6 godina

Mei je ,ako je san uzrok,olji san sa telefonom na stocicu jer bezbriznije spavam.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija