• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: zadovoljna.hr/informer.rs

13.08.2017

13:01

UPOZORENJE ZUBARA: 7 namirnica koje bi trebalo da izbegavate!

Ljubav

UPOZORENJE ZUBARA: 7 namirnica koje bi trebalo da izbegavate!

Podeli vest

Dobro znamo da slatko uzrokuje karijes, a crveno vino ostavlja mrlje na zubima ako ga konzumiramo često. Ali, postoje i druge naočigled bezazlene namirnice koje mogu da naškode zubima i ponište dejstvo oralne higijene

Navodimo listu namirnica koje vaš zubar želi da izbegavate. 

1. Seme suncokreta 

Imaju čvrstu ljusku koja može da ošteti zube kada pokušavamo da je pregrizemo. Ako ste ljubitelj ove zdrave grickalice, bolja opcija će biti oljušteno seme.  

2. Kockice leda 

Drobljenje kockica leda zubima je nešto što obavezno treba izbegavati jer oštećuje zubnu gleđ. Kada vršite međusobni pritisak na dva kristala, jedan mora da pukne. 

3. Sportska pića 

Iako sadrže elektrolite koji pomažu mišićima nakon treninga, nemojte da zaboravite da su puna šećera. Ponekad nije loše popiti sportsko piće, ali trudite se da vam to ne pređe u naviku. 

4. Voda s ukusima 

Iako nema šećera, sadrži kiseline koje uništavaju zube. Zbog dodataka kao što su šećer ili kiseline, voda s ukusima i sportska pića menjaju pH pljuvačke – povećava se kiselost, što smanjuje otpornost zubne gleđi. Jednom kada se unište svi njeni slojevi, teško će se obnoviti. Tada zubi postaju osetljivi na karijes, upale i infekcije. Najbolje je piti običnu vodu. 

5. Suvo voće 

Zbog svoje lepljivosti, suvo voće se dugo zadržava na zubima, a aktivnost bakterija koje razgrađuju šećer raste, kao i kiselost, pa tako može da dođe do nastanka karijesa.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija