• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs/informer.rs

31.08.2017

12:40

NARODNI RECEPT! Blaženi čkalj leči svaku boljku!

Ljubav

NARODNI RECEPT! Blaženi čkalj leči svaku boljku!

Podeli vest

Za blaženi čkalj (Cnicus benedictus), bodljikavu, lepljivu, zeljastu biljku žućkastih cvetova, koja raste i do metar, većina ljudi u prvi mah pomisli da je beskorisni korov. Međutim, ime i duga tradicija njene primene u lečenju taj stav u potpunosti opovrgava. Čudesne moći potvrđuju i njena neobična imena, u Italiji je zovu benedikta, biskupova brada, božiji plašt, papino zelje, divlji Jerusalim...

U srednjem veku korišćena je za lečenje velikog broja tegoba, posebno želuca, srca i bolova u slezini. Jaka gorčina blaženog čkalja je prirodni lek, što dokazuje i čaj od osušenih cvetnih glavica i listova. Jednogodišnja biljka potiče sa Mediterana, a proteklih vekova se odomaćila širom Evrope, tako da je ima i na Balkanu. Raste na oranicama, zbog čega je ratari i tretiraju samo kao korov.

Za potrebe lečenja se bere dok cveta, bez korena, a plodovi odmah nakon zrenja u jesen. Sitno se isecka i suši u hladu. Pre svega sadrži glikozidnu, gorku materiju knicin zbog koje je posebno delotvoran. U većoj količini ima i eterično ulje, tanin, kalijumove, kalcijumove i magnezijumove soli, a u plodu i masno ulje.

NARODNI RECEPTI

Vino - Pravi se tako što se dve do četiri supene kašike sitno iseckanog i osušenog blaženog čkalja preliju litrom belog vina. Ostavi se da odstoji osam dana, uz povremeno mućkanje. Sadržaj se potom procedi, a lekovito vino sipa i piju 1-3 rakijske čašice pre jela. Ovaj napitak je posebno efikasan za želudac, ali i čisti pluća od sluzi. Čaj - Spravlja se tako što se kašičica ove biljke prelije sa 2 dl vrele vode, poklopi i ostavi da odstoji 15 minuta. Nakon toga se procedi, piju se 2-3 šolje na dan.

U tradicionalnoj medicini koristi se za spoljašnju i unutrašnju potrebu. Čaj ili vino od blaženog čkalja pomažu kod gastritisa, nadimanja, opstipacije i drugih tegoba organa za varenje, obolenja žuči i jetre, a naročito protiv žutice.

Biljka se preporučuje za anemiju, pročišćava krv i povoljno utiče na srce. Izuzetno je efikasna i kod bolesti pluća, pogotovo u početnoj fazi upale, kašlja i astme. Pomaže kod neredovnih i bolnih menstruacija, upala i grčeva materice. Ublažava glavobolju i vrtoglavicu, nervozu i histeriju, melanholiju i nesanicu.

Poznavaoci narodne medicine tvrde da je suština delovanja blaženog čkalja u jačanju organizma, budući da podstiče metabolizam i bolju razmenu materija, eliminiše štetne sastojke, odnosno vrši detoksikaciju.

Od njega se prave vlažne tople čajne obloge koje su melem za čireve na koži, rane koje teško zarastaju i promrzline. Deluju i kod osipa, akni, opekotina svake vrste, dezinfikuju mesta uboda insekata i ugrize od životinja. Da bi efekat bio jači, uz obloge bi trebalo da se pije i čaj koji istovremeno čisti krv i stvara uslova za bolji rad ćelija i brže izlečenje. Otvorene rane su se vekovima posipale i prahom ove biljke, pošto se osuši i smrvi.

Blaženi čkalj se koristi i u svežem stanju, plodovi se žvaću i gutaju u slučaju zatvora odnosno opstipacije, a olakšavaju i povraćanje u slučaju trovanja organizma.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija