Shuterstock

18:17 Ljubav i zdravlje 0

informer.rs | 05. 09. 2017.

NEPRAVILNA ISHRANA I STRES SU NAJVEĆI KRIVCI! Ovaj poremećaj razara želudac ii zaziva nepodnošljiv bol!

Simptomi ove bolesti su osećaj bola, nelagode, mučnine, nadutosti, gubitak apetita, vraćanje želudačnog sadržaja

Osećaj pečenja u želucu, mučnina, bol i pritisak ukazuju da bolujete od dispepsije, koju pokreću stres, alkohol, pušenje i gladovanje. Sve što je potrebno jeste da korigujete ishranu.

Dispepsija zapravo označava različite tegobe tokom varenja hrane koji se javljaju u gornjem delu stomaka. Smatra se da čak više od trećine stanovništva ima ovaj problem. Reč je o funkcionalnom poremećaju gornjeg dela probavnog trakta.

Simptomi ove bolesti su osećaj bola, pečenja, nelagode, mučnine, pritiska, nadutosti, sitosti, gubitak apetita, podrigivanje, vraćanje želudačnog sadržaja, povraćanje, čak i nakon unosa manje količine hrane.

Uzroci su pušenje, preterana i dugotrajna konzumacija alkohola, preteran unos kafe, neadekvatna ishrana, stres, upotreba određenih lekova, antibiotika, estrogena, ali i zastupljenost bolesti kao što su dijabetes, oboljenje bubrega, oslabljena srčana funkcija, plućna tuberkuloza, maligne bolesti.

Dovoljno je promeniti način ishrane da bi se uspostavila bolja probava, a samim tim se smanjuju bol i nelagoda. Pokušajte da ostavite pušenje, da skinete koji kilogram ako imate viška i obavezno uvedite dnevni unos hrane, s akcentom na nemasnu i blago začinjenu hranu, i konzumirajte više manjih obroka na dan. Vaš dan bi trebalo da sadrži maslinovo ulje, fermentisane mlečne proizvode poput jogurta i kefira, a od pomoći mogu biti i aloja vera, pčelinji proizvodi i lekovite biljke.

Dobre masnoće

Uvrstite u ishranu veću količinu ribe, naročito vrste iz severnog mora kao što su bakalar, losos, tunjevina, jer obiluju omega-3 masnim kiselinama, koje imaju dobro dejstvo na želudac.

Jogurt

Ravnotežu u crevnom sistemu uspostavljaju fermentisani mlečni proizvodi poput jogurta.

Čajevi

Narodna medicina preporučuje čajeve od sleza, kamilice, nane, hajdučke trave, komorača i maslačka.

Tople obloge

Osim lekova, bol u želucu možete ublažiti toplim oblogama. Čist peškir natopite vrućom vodom, dobro ga iscedite, lezite na leđa i oblogu nežno spustite na bolno mesto. Pokušajte da se što više opustite, a može vam proći ako se pokrijete i ćebetom, jer toplota opušta mišiće, pojačava cirkulaciju, smanjuje nadutost i smiruje bolove.

Obavezno izbacite

U ishrani je potrebno izbegavati masnu hranu, čokoladu, beli i crni luk, jer su ove namirnice uzroci bola u želucu, kao i citrusi, začini, čili i biber. Treba izbegavati sve što sadrži prefiks „pre” - preljuto, preslano, prekiselo, prehladno, prevruće, kao i sirovu hranu, koja pogoršava simptome. Savetuje se umeren unos mesa, mlečnih proizvoda i jaja tri sata pre spavanja.



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]