• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: wall.hr/Informer.rs

22.09.2017

21:21

POČINJE SEZONA ČAJEVA: Da li znate koji je najzdraviji?

Ljubav

POČINJE SEZONA ČAJEVA: Da li znate koji je najzdraviji?

Podeli vest

Istorija čaja počinje pre više od 4.000 godina, a prema legendi za njegovo otkriće zaslužan je kineski car Šin-Nong koji ga je otkrio prilikom jednog od svojih mnogobrojni lovačkih izleta

Ipak, verovatno su prvi svakodnevni uživaoci u ovom napitku bili budistički monasi koji su ga koristili za postizanje telesnog mira i duševne energije.

Danas čaj konzumiraju svi, raširen je po celom svetu i priprema se na razne načine, a naučnici nakon niza objavljenijih istraživanja ističu brojne dobrobiti koje čaj pruža.

Kada na policama pogledate čajeve naći ćete mnoštvo ukusa i proizvođača - nisu svi čajevi jednakog kvaliteta, niti svi čajevi imaju jednako blagotvorno dejstvo na organizam.

Najzdraviji čajevi dobijaju se iz grmolike zimzelene tropske biljke Camelije sinensis. Ova biljka raste na visoravnima Kine, Indije, Japana, Kavkaza i na Javi. Iako može da dosegne visinu od devet metara, zbog lakšeg branja lišca i većeg broja izdanaka seče se na visini od jedan metar. Biljka raste samo u toplim krajevima i na visini od 2100 metara. Što je visina veća, bolji je kvalitetia čaja.

Pixabay

Crni, zeleni i beli čaj najzdraviji su čajevi koje možete da odaberete. Dakle, svi su od iste biljke, ali razlikuju se po obradi.

Crni čaj je napravljen od lišća biljke, baš kao i zeleni, ali se listovi suše i fermentiraju, što mu daje tamniju boju i ukus. Naučnici navode da su istraživanja pokazala da crni čaj umanjuje rizik od nastanka raka želuca, pluća, jajnika, dojke, pomaže kod bolesti želudca geberalno, koristi se kod dijabetesa tipa2, izuzetno je dobar kod povraćanja.

Pored toga smanjuje rizik od moždanog udara, smanjuje proizvodnju štetnog holesterola, poboljšava mentalne sposobnosti, pamćenje, učenje, održava budnost, pomaže kod mršavljenja, smanjuje simptome Parkinsove bolesti i drugo.

Crni čaj sadrži više kofeina od ostalih čajeva (2-4 odsto) pa ga mnogi koriste kako bi se odvikli od kafe.

Pixabay

Zeleni čaj takođe pomaže kod niza zdravstvenih stanja. Nekoliko velikih istraživanja potvrdilo je da redovno konzumiranje zelenog čaja smanjuje rizik od bolesti srca i krvnih sudova, smanjuje holesterol, smatra se da zeleni čaj smanjuje rizik od kancerogenih oboljenja, ubrzava metabolizam i sagorevanje masti, reguliše nivo šećera u krvi, pojačava kognitivne sposobnost, jača imunitet, sprečava pojavu karijesa.

Osim nesanice nema zabeleženih nuspojava, pa ga izbegavajte pre odlaska na spavanje.

Pixabay

Beli čaj jedan je od najzdravijih čajeva, ime je dobio po srebrnkastom paperju koje pokriva pupoljke za berbu, a pobele kad se čaj osuši.

Mlado lišće i pupoljci se beru neposredno pre nego što se pupoljci otvore i počne oksidacija. Koristi konzumacije belog čaja slične su kao kod zelenog, ali beli čaj ima mekši i blaži ukus pa je za većinu ljudi „pitkiji“.

Bogat je antioksidansima koji pomažu organizmu u borbi protiv slobodnih radikala, sadrži 25 odsto manje kofeina od zelenog čaja. Pije se preventivno jer jača imuni sistem, a veruje se da pomaže kod obolelih od karcinoma. Gotov napitak je bledo zlatne boje, a jedna šolja belog čaja vredi kao 12 čaša isceđenog soka pomorandže, što ga stavlja na pijedestal među čajevima. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija