• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

25.09.2017

21:48

KAD SE KRVNI SUDOVI ZAPUŠE: Kod ateroskleroze je najvažnija prevencija!

Ljubav

KAD SE KRVNI SUDOVI ZAPUŠE: Kod ateroskleroze je najvažnija prevencija!

Podeli vest

Zakrečavanje arterija javlja se u najranijem detinjstvu, tiho i neprimetno teče, a u zrelom dobu izaziva ozbiljne zdravstvene probleme

Ateroskleroza, odnosno zakrečavanje arterija, jedna je od najčešćih bolesti. Javlja se u najranijem detinjstvu, tiho i neprimetno teče, a u zrelom dobu izaziva ozbiljne zdravstvene probleme. Masne materije su glavni okidač, pre svega loš holesterol koji se unosi hranom. Među ostalim faktorima rizika pominju se genetska predispozicija, pol, uzrast, način života, pušenje, visok krvni pritisak, dijabetes...

Bol u grudima sa širenjem na levu ruku, koji se ispoljava i pri najmanjem naporu - prvi je signal da nešto nije u redu

Ateroskleroza se pogoršava sa starenjem i već u petoj deceniji počinje ozbiljno da preti. Bol u grudima (sa širenjem na levu ruku) koji se ispoljava i pri najmanjem naporu, kada potrčite za autobusom, izađe iz tople sobe na hladnoću i vetar ili posle obilnog obroka - prvi je signal da nešto nije u redu. 

Vežbanje i redovna kontrola 

Neophodno je svakodnevno vežbanje ili brza šetnja od najmanje 30 minuta jer 40 odsto tela čine skeletni mišići koji traže kretanje.Takođe, obavezna je redovna kontrola masnoća i šećera u krvi, kao i krvnog pritiska.

Srčani bol može i da zavara, pa da se javi u vilici, čak i u stomaku, imitirajući bol zapaljene žučne kese ili slepog creva. Naravno, nije svaki bol u grudnom košu opasan, ali se zbog ovih simptoma svakako treba obratiti lekaru.  

Najvažnija je prevencija

Lečenje ateroskleroze (najčešće statinima) usmereno je zapravo na lečenje njenih komplikacija: infarkta miokarda, angine pektoris, aritmije, moždanog udara i slično. Za ovu bolest ne postoji specifičan lek, ali može da se spreči uklanjanjem faktora rizika.

Pixabay

80 
odsto infarkta srca i mozga izaziva ateroskleroza

# Izbacite šećer i prerađene namirnice
Šećer, glukozno-fruktozni sirup i prerađeni ugljeni hidrati mogu da dovedu do oksidativnog stresa, stoga ih strogo izbegavajte kako biste zaštitili svoje krvne sudove.
Veštačke boje i aditivi takođe doprinose oksidativnom stresu, baš kao i hidrogenisane masnoće, koje su prisutne, recimo, u grickalicama, slatkišima i pekarskim proizvodima.

Lekovito bilje 

Za sprečavanje i lečenje ateroskleroze preporučuju se biljke koje su poznate po tome da uspešno čiste krvne sudove: veronika (razgon), zeleni čaj, bela imela, beli luk, crni luk i limun u kombinaciji sa medom.  

# Eliminišite prženu hranu
Ulja poput suncokretovog, repinog i kukuruznog lako oksidiraju tokom industrijske proizvodnje, skladištenja, prevoza i kuvanja, odnosno prženja. Kada takve masnoće dospeju u krv, štetno deluju na proteine koji se nalaze ćelijskim membranama na zidovima arterija.
Izbegavajte prženje hrane, a rafinisana industrijska ulja zamenite zdravijim vrstama poput ekstradevičanskog maslinovog ulja i kokosovog. 

# Izbegavajte prejedanje i stres
Nemojte se prejedati, jer to dodatno opterećuje vašu jetru, koja mora naporno da radi kako bi organizam očistila od toksina. Zbog preopterećene jetre toksini kruže kroz vaš krvotok i stižu do srca.
Takođe, neophodno je napraviti balans između posla i odmora, uz izbegavanje stresnih situacija, a na pušenje jednostavno zaboravite. 

pixabay.com

# Jedite dosta voća i povrća
Osim što štite vaše zdravlje, prirodni antioksidansi iz povrća i voća štite i krvne sudove. Oni pozitivno utiču na rad najmoćnijih zaštitnika, kao što su glutation i superoksid dismutaza, koji deluju protiv slobodnih radikala.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija