• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: 24sata.hr/Informer.rs

29.09.2017

13:03

NE SPAVATE U ČARAPAMA? Nakon ovoga bi mogli da se predomislite!

Ljubav

NE SPAVATE U ČARAPAMA? Nakon ovoga bi mogli da se predomislite!

Podeli vest

Mnogi će reći da jedva čekaju da uveče skinu čarape i legnu u krevet, dok je drugima nezamislivo da se smrzavaju. Šta je zapravo ispravno, otkrili su stručnjaci

Nositi čarape u krevet ili ne, tema je o kojoj se već dugo priča. Međutim, stručnjaci za spavanje s portala sleep.org kažu da postoji dobar razlog zašto bi one trebalo da ostanu na nogama i preko noći. 

Grejanje hladnih stopala uzrokuje širenje krvnih sudova što poručuje mozgu da je vreme za spavanje. Nakon što se krvni sudovi rašire na rukama i nogama, toplota se ravnomerno rasporedi kroz telo kako bi ga pripremilo na spavanje. 

Drugim rečima, hladne noge mogu da vam otežaju uspavljivanje i dubok san tokom noći. Tople noge pak omogućiće vam lakše tonjenje u san, a neka istraživanja su pokazala da ljudi s čarapama na nogama zaspe čak 15 minuta pre nego bez njih. 

I tradicionalna kineska medicina preporučuje odlazak u krevet s čarapama zbog bolje cirkulacije. 

- Hladne noge izvlače energiju iz tela i mogu da poremete protok vitalne či energije i krvi u telu. Zbog toga želimo da cirkulišu i či i krv, tako će energija teći neometano. Hladnoća vodi stagnaciji u telu koja može prouzrokuje i bolove - kaže dr Elizabet Tratner, doktorka kineske i integrativne medicine.  

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija