Shutterstock

18:36 Ljubav i zdravlje 0

Novosti/Informer.rs | 29. 09. 2017.

BIRAJ ZDRAVLJE! Kruške podižu imunitet, snižavaju stres!

Ovo voće prirodan je izvor energije, jer sadrži monosaharide, fruktozu i glukozu, kao i levulozu

Kruška, sočno i slatko voće, idealna je namirnica za osobe izložene stresu i užurbanom stilu života. Prirodan su izvor energije, jer sadrže znatne količine monosaharida, fruktoze i glukoze, kao i levuloze, najslađeg prirodnog šećera. Ovo voće je bogato vitaminima grupe B koji pomažu organizmu da se nosi sa stresom, hrane nervni sistem i učestvuju u procesu dobijanja energije iz ugljenih hidrata. Inače, kruške su poznate po tome što se od njih sprema vrlo kvalitetna rakija, manje se koriste u kompotima i pekmezima a najbolje ih je jesti sveže, jer tada najbrže snabdevaju naše telo energijom.

Bogate su vitaminom C i bakrom koji štite organizam od slobodnih radikala, kao i vlaknima, posebno pektinom, koja pomažu u održavanju nivoa glukoze i holesterola u krvi i omogućavaju redovno pražnjenje creva čime smanjuju rizik od raka kolona. Sveže kruške izvanredan su izvor kalijuma koji učestvuje u regulaciji otkucaja srca, mišićnoj kontrakciji, prenosu nervnih impulsa, metabolizmu belančevina i ugljenih hidrata, izgradnji čvrstih kostiju i zuba, reguliše rad kardiovaskularnog sistema. Iako nije potkrepljeno naučnim dokazima, kruške važe za hipoalergeno voće zbog čega se među prvima uvode u ishranu dojenčadi.

Sorta kruške vilijamovke sadrži veće količine kalcijuma i gvožđa u odnosu na drugo voće, pa se preporučuju kao obavezno voće u ishrani žena iznad 40. godine. Pošto vrlo brzo sazreva posle branja, kada ih kupujete, birajte nedozrele i neoštećene plodove, a izbegavajte one sa smeđim mekanim krugovima. Proces zrenja kruške mogu nastaviti u frižideru ili papirnim kesicama na sobnoj temperaturi. Nemojte da ih čuvate u plastičnim kesicama jer u njima nemaju dovoljno kiseonika, a pojačana je proizvodnja etilena, gasa koji ubrzava proces truljenja. S obzirom da lako apsorbuju miris, držite ih podalje i od hrane koja ima jak ili specifičan miris.



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]