stocksnap.io

19:01 Ljubav i zdravlje 0

b92.net/informer.rs | 29. 09. 2017.

VAŽNA VEST ZA DIJABETIČARE: Hleb čuvajte za kraj!

Rezultati novog istraživanja pokazuju da je hleb namirnica koju bi trebalo sačuvati za kraj obroka kako bi se šećer držao pod kontrolom

Naučnici su dokazali da ostavljanje hleba, krompira i paste za kraj pomaže da se šećer održava u kontroli nakon jela. 

- Ako ugljene hidrate jedete tek na kraju, to je dobra strategija da regulišete nivo glukoze nakon jela. Svi znamo da dijabetičari treba da unose manje ugljenih hidrata u toku dana, ali nekima je teško da poštuju ovaj savet
- kaže Vejl Kornel, jedan od istraživača. 

Naučnici su do ovih podataka došli tako što su testirali šesnaestoro ljudi sa dijabetesom tipa 2 koji su jeli isto jelo u tri različita perioda. Ispostavilo se da su rezultati šećera u krvi bili najbolji kada su ugljene hidrate ostavili za kraj, te da je šećer bio niži nego kada su prvo konzumirali ovaj obrok. 

Dijabetes tipa dva nije nimalo naivno stanje, budući da može dovesti do srčanih problema, slepila, bolesti bubrega i amputacije nogu. Kontrolisanje šećera u krvi je najbolji način da se smanji rizik od komplikacija.



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]