• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Time

04.10.2017

11:42

NAJJAČI LEK PROTIV DEPRESIJE! Rešenje je sve vreme bilo ispred nas!

Ljubav

NAJJAČI LEK PROTIV DEPRESIJE! Rešenje je sve vreme bilo ispred nas!

Podeli vest

Tim australijskih stručnjaka otkrio je efikasan način za prevazilaženje depresije

U studiji objavljenoj u "Američkom časopisu psihijatrije", koja je trajala 11 godina, učestvovalo je više od 22.000 zdravih Norvežana. 

Oni su na početku i na kraju studije govorili odgovarali na pitanja u vezi sa njihovim psihičkim stanjem i upražnjavanjem fizičkih aktivnosti. 

PRESPAVAJTE SA CRNIM LUKOM na stopalima, rezultat je iznenađujuć!

Na početku studije, 12 odsto ispitanika je reklo da ne vežba, dok su odgovori ostalih učesnika prilično varirali od "vežbam do 30 minuta nedeljno" do "vežbam više od 4 sata nedeljno". 

U narednoj deceniji, 7 odsto ispitanika pokazalo je simptome depresije, dok se anksioznost pojavila kod 9 odsto ispitanika. 

TIHI UBICA: Hepatitis se otkriva slučajno ili kada je bolest već uznapredovala!

Rezultati su pokazali da su ljudi, koji su izjavili da nisu vežbali, imali 44 odsto veće šanse da obole od depresije u poređenju sa ljudima koji su rekli da vežbaju sat do dva nedeljno. Kod ispitanika koji su vežbali duže od dva sata nedeljno nije pronađeno nikakvo dodatno pozitivno dejstvo fizičkih aktivnosti na psihičko stanje. 

Iako nije pronađena nikakva direktna veza između vežbanja i depresije, naučnici strogo preporučuju bavljenje fizičkim aktivnostima jer one kontrolišu druge potencijalne faktore za razvoj psihičkih oboljenja poput starosti, pola, pušenja, konzumiranja alkohola i indeksa telesne mase. 


Vežbanje ne mora da bude intenzivno, kao ni dugotrajno, ističu istraživači. Sat vremena nedeljno sasvim je dovoljno jer se ispostavilo da je pozitivan uticaj vežbanja na mentalno zdravlje primećen kako kod osoba koje vežbaju do tačke iznemoglosti, tako i kod ljudi koji se jedva oznoje. 

Ukoliko je hipoteza australijskih naučnika tačna, 12 odsto slučajeva depresije moglo bi da se spreči samo vežbanjem.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija