• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: klix.ba/informer.rs

06.10.2017

13:15

PRIJATNO! Uzrok svake pete smrti na svetu tiče se svih nas!

Ljubav

PRIJATNO! Uzrok svake pete smrti na svetu tiče se svih nas!

Podeli vest

Loša ishrana bila je presudna za svaku petu smrt u svetu prošle godine, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u britanskom časopisu The Lancet

Glavne faktore rizika predstavlja nedovoljno konzumiranje proizvoda od žitarica, orašida i voća ili unos prevelike količine soli u organizam, zbog čega pojedinci postaju gojazni, imaju visok krvni pritisak ili visok nivo holesterola u krvi. 

Gojaznost je veliki problem u brojnim zemljama sveta, kaže Kristofer Mari sa Univerziteta Vašington u Sijetlu. 

Slično je i s mentalnim zdravljem, odnosno bolestima, poput depresije i zavisnosti. Po rezultatima studije u 2016. je evidentirana 1,1 milijarda takvih slučajeva. 

Tri četvrtine svih smrti evidentiranih prošle godine posledica su nezaraznih bolesti, a srčana oboljenja i dijabetes tipa 2 u porastu su u brojnim zemljama sveta. 

Komplikacije što ih je uzrokovao dijabetes tokom 2016. su odnele 1,43 miliona ljudi, što je povećanje za 31,1 odsto u odnosu na 2006. 

Pixabay

Loša ishrana i izostanak fizičke aktivnosti doprinose razvoju dijabetesa tipa 2, a od bolesti nastalih kao posledice pušenja prošle je godine umrlo 7,1 milion stanovnika. 

Zdravstveni radnici ukazuju i na neke pozitivne trendove, a to je značajan uspeh u borbi protiv nekih zaraznih bolesti, osobito side i malarije. 

Suprotno tome, broj smrtnih slučajeva od posledica zaraze denga groznicom u poslednjih je 10 godina porastao za 82 odsto, a ta tropska i suptropska bolest tokom 2016. odnela je oko 37.800 ljudskih života. 

Po podacima u čijem je prikupljanju učestvovalo 2500 stručnjaka iz više od 130 zemalja u sklopu istraživanja pod nazivom "Global Burden of Disease Injuries and Risk Factors 2016", prošle je godine u svetu rođeno 128,8 miliona novorođenčadi, a u istom je razdoblju umrlo 54,7 miliona ljudi.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija