• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Guardian/Informer.rs

15.10.2017

15:42

MAGIČNE PEČURKE - neočekivani lek protiv depresije!

Ljubav

MAGIČNE PEČURKE - neočekivani lek protiv depresije!

Podeli vest

Magične pečurke mogu "resetovati" aktivnost određenih putanja u mozgu, koje igraju ulogu u razvoju depresije, pokazala je nova studija

Psihodelici su pokazali obećavajuće rezultate u lečenju depresije i bolesti zavisnosti i to u nekoliko kliničkih ispitivanja tokom poslednje decenije. 

Istraživači Imperijal koledža u Londonu koristili su psilocibin, psihoaktivnu supstancu koja se prirodno javlja u takozvanim "magičnim pečurkama", kako bi lečili manji broj pacijenata obolelih od depresije. 

Oni su pratili njihove funkcije mozga pre i posle uzimanja terapije. 

Slike mozga pacijenata otkrivaju promene u aktivnosti mozga koje se povezuju sa smanjenjem simptoma depresije, a takav efekat trajao je i do pet nedelja kasnije. 

Dr Robin Karhart Heris, vođa istraživačkog tima koji se bavio psihodelicima, kaže da su po prvi put primetili jasne promene u aktivnosti mozga kod depresivnih ljudi lečenih psilocibinom, pošto nisu reagovali na konvencionalne terapije. 

Pixabay

- Nekoliko naših pacijenata opisalo je osećanje 'resetovanja' posle tretmana i često su koristili analogije sa kompjuterima. Na primer, jedan je rekao da ima osećaj da mu se mozak defragmentisao, poput kompjuterskog hard diska, a drugi je upotrebio reč 'rebutovao' - kaže dr Heris. 

- Psilocibin možda ovim ljudima daje privremeni podstrek koji im je potreban da izađu iz depresivnog stanja i rezultati skenera mozga zaista potvrđuju analogiju sa 'resetovanjem'. Slični efekti se postižu elektrokonvulzijama. 

Za potrebe studije, objavljene u "Scientific Reports" 20 pacijenata otpornih na postojeće lekove protiv depresije, dobili su 10 mg psilocibina, a nedelju dana kasnije 25 mg. 

Neposredno nakon tretmana psilocibinom, pacijenti su beležili smanjenje simptoma depresije, poboljšanje raspoloženja i ublažen stres. 

MRI je pokazao smanjen protok krvi u amigdali, maloj regiji mozga koja je zadužena za osećanje straha i stres. 

Plan je da se psilocibin testira u poređenju sa vodećim antidepresivima, a istraživanje je zakazano za početak sledeće godine.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija