• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

17.10.2017

21:35

KUĆNA HEMIJA IZAZIVA EKCEME! Telo reaguje i nakon 15 dana od korišćenja!

Ljubav

KUĆNA HEMIJA IZAZIVA EKCEME! Telo reaguje i nakon 15 dana od korišćenja!

Podeli vest

Hemijska sredstva koja koristimo za čišćenje kuće mogu da izazovu oštećenja, crvenilo i pečenje pri svakom kontaktu sa kožom

U nekim slučajevima, organizam može da odreaguje i nakon 15 dana od korišćenja, kada prema rečima dermatovenerologa, može da se pojavi svrab, ekcemi i plikovi koje je neophodno lečiti.

Česta upotreba kućne hemije, bez korišćenja zaštitnih rukavica, najpre može da ošteti zaštitnu barijeru na koži. Takva koža se nakon toga lakše razdražuje, biva hipersenzitivna i iritirana. Ukoliko se takvo stanje ne leči, ono može da postane ozbiljno.

- Pre nego što stignete kod lekara, prvo što je potrebno uraditi jeste oprati kožu običnom vodom i blagim sapunom. Ništa nije potrebno mazati, jer biljni melemi, u ovom slučaju, češće umeju da odmognu nego da pomognu - kaže doktor Dobrivoj Lazarević, dermatovenerolog.

Sredstva za čišćenje sanitarija, dezinfekciju i deterdženti za mašinsko pranje posuđa su veoma toksični i lako se resorbuju, što predstavlja njihovu najveću opasnost.

- Najteža oštećenja mogu da budu izazvana kiselinama, koje razjedaju kožu. One takođe mogu i da oštete sluzokožu očiju - upozorava doktor Lazarević.

Preporuka lekara je da svi pacijenti koji imaju atopijsku konstituciju, odnosno sklonost ka alergijskim bolestima kože, razblaže sredstva za čišćenje za 50 odsto i time umanje šanse za iritaciju.

Trebalo bi takođe izbegavati upotrebu jakih sredstava u zatvorenom prostoru, recimo, kupatilu bez prozora, jer od udisanja hemikalija mogu da se jave problemi respiratornog sistema.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija