• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Net.hr

19.10.2017

13:45

KESTEN nema gluten, sladak je, a NE GOJI!

Ljubav

KESTEN nema gluten, sladak je, a NE GOJI!

Podeli vest

Kesten je pun vitamina i minerala koje nećete naći u drugim orašastim plodovima. A zašto je dobar za vene i gotovo uopšte ne goji? Proučite zdravstvene koristi ovog fantastičnog jesenjeg ploda

Kesten je jedini orašasti plod koji na tridesetak grama sadrži samo gram masti i manje od 70 kalorija. Osim toga, to je i jedini orašasti plod koji sadrži vitamin C, pa tako samo 85 grama kestena puža 45 odsto dnevnih potreba. 

Bogat je i folatima, kojih obično ima u zelenom lisnatom povrću, a ne u orašastim plodovima i semenkama. Snabdeva organizam vitaminima B1, B2, B6 i folnom kiselinom. Folna kiselina važna je za formiranje crvenih krvnih zrnaca i sintezu DNK, pa konzumacija hrane bogate folatima sprečava pojavu anomalija kod fetusa. 

JESENJA ČORBA! A zašto danas ne probate da napravite potaž od bundeve?

Kesten je i sjajan izvor vlakana, što pomaže u smanjenju nivoa holesterola. Da biste imali najviše koristi od kestena, tokom sezone pojedite do 85 grama na dan. 

Jedući kestenje unećete i magnezijum, bakar, mangan, kalcijum, fosfor, cink kao i određene količine kalijuma (518 mg/100 g). Kalijum je vrlo bitan element jer dovodi u ravnotežu nivo natrijuma, srčane otkucaje i krvni pritisak. Magnezijum i fosfor su važni za metabolizam kostiju. 

Shutterstock

Bez glutena 

Poput lešnika i badema, kesten ne sadrži gluten. Zbog toga je popularan u prehrani onih koji izbjegavaju gluten. 

Analizirajući sastav vidljivo je da ima najveći procenat skroba, po čemu je sličniji krompiru i kukuruzu nego drugim orašastim plodovima. Brašno kestena se lako vari, a nema razlike da li ćete jesti kesten kuvan, pečen ili kao pire. U Italiji, posebno u Toskani, od kestenovog brašna se prave, kolači, sladoled, sladak hleb, supe i sosevi. 

Narodna medicina 

Kesten pomaže kod bubrežnih i probavnih tegoba, a čaj od kestena odlično ublažava simptome astme i bronhitisa. 

Važno je razlikovati pitomi i divlji kesten. Ovaj drugi nije za jelo, ali je zato vrlo lekovit i koristi se u obliku krema. Najpoznatiji je u lečenju proširenih vena i oštećenih kapilara. Divlji kesten koristi se i u lečenju hemoroida, bolnih menstruacija kao i u slučaju povećanja prostate.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

"Videla se kost na stopalu, a oni su mi prepisali kremu" Potresna ispovest Anđele, žrtve nestručnog lekara i kozmetičara!
Društvo

"Videla se kost na stopalu, a oni su mi prepisali kremu" Potresna ispovest Anđele, žrtve nestručnog lekara i kozmetičara!

Anđela Ikodinović iz Čačka, koja je student treće godine Pravnog fakulteta u Beogradu, oglasila se danas prvi put gde je javno podelila kroz šta je sve prošla lečeći se na "Beomedikus" klinici. Njoj su intervenciju izveli lekar opšte prakse i kozmetičar, za koga se potom ispostavilo da ima diplomu srednje Trgovačke škole. Zbog komplikacija koje su usledile, morala je na hitnu operaciju.

20.04.2024

16:26

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija