• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

02.11.2017

20:20

KAKO DA SAČUVATE DOBAR VID? Odmor i hrana za oštro oko!

Ljubav

KAKO DA SAČUVATE DOBAR VID? Odmor i hrana za oštro oko!

Podeli vest

Nejasne slike, mutna slova i žmirkanje možete sprečiti jednostavnim vežbama i češćim pauzama dok radite

Svakodnevno korišćenje telefona, kompjutera, tableta loše utiče na zdravlje, pa nije čudo što je sve više onih koji se brzo umore, često žale na glavobolju i loš vid i pre tridesete.
Ne odlažite posetu oftalmologu, ali počnite već danas da praktikujete neki od ovih saveta da biste što više sačuvali vid.

Svetlo
Dok radite za kompjuterom, prigušite svetla, navucite zavese ili nabavite zaštitne folije za monitore koje smanjuju odbijanje svetlosti koja šteti očima.

Slova
Ako vam je veličina slova koju koristite smanjena, dodatno ćete naprezati oči. Namestite opciju na mobilnom telefonu ili računaru i povećajte slova jer će vam se očni mišići manje "trošiti".

Šargarepa i tamnozeleno lisnato povrće bogati su vitaminom A, koji je dobar za vid

Pravilo 20-20-20
Na svakih 20 minuta skrenite pogled sa monitora i 20 sekundi gledajte u nešto udaljeno šest metara, tj. 20 stopa. Ova tehnika će vam opustiti očne mišiće i ublažiti simptome pseudomiopatije, lažne kratkovidosti kod koje se vid zamuti pri fokusiranju na udaljene objekte.

Vežbajte očne mišiće
Očni mišići su kao i svi drugi - potrebna im je vežba da bi ostali u formi. Triput dnevno uradite sledeće: ispružite ruku i podignite palac, a zatim pratite pogledom vrh palca dok ruku pomerate gore, dole, desno, levo i dijagonalno.

Vlažite oči
Veštačke suze (uvek birajte one bez konzervansa) mogu da pomognu ako su vam oči suve i iziritirane.

Hranite se zdravo
Šargarepa i tamnozeleno lisnato povrće su najbolji prijatelji vašeg vida. Bogati su antioksidansima i vitaminima koji su neophodni za zdravlje oka.

Naočare za rad
Posavetujte se sa lekarom, možda bi vam pomogle naočare koje biste koristili samo za rad, sa minimalnom dioptrijom, koja će vam na duže staze sačuvati vid.

Jednom godišnje na kontrolu

Često se dešava da ljudi nisu ni svesni da im vid slabi jer se to dešava postepeno i polako, pa organizam ima vremena da se "adaptira". Možda ste kratkovidi ili dalekovidi a da to i ne primećujete. Preporuka je da jednom godišnje idete na kontrolu kod oftalmologa.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija