• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav & zdravlje/Nataša Lazović

08.12.2017

20:11

UZ CIGARETU SE "MOŽE SVE": Zašto tinejdžeri sve više puše?

Ljubav

UZ CIGARETU SE "MOŽE SVE": Zašto tinejdžeri sve više puše?

Podeli vest

Šta učiniti kada osetite da vam se dete oseća na duvan, da li možete da ga odvratite od loše navike i kojim trikovima da se poslužite, savetuje prim. dr Petar Borović

Zastrašujući su efekti pušenja, ali mladi ipak i dalje veoma rano počinju da konzumiraju cigarete. Istraživanja kažu da tinejdžeri u Srbiji puše pola pakle dnevno, a prvu cigaretu zapale između 13. i 15. godine. Novac za cigarete dobijaju od roditelja. Šta učiniti kada prvi put osetite da vam se dete oseća na duvan, da li možete da ga odvratite od loše navike i kojim trikovima da se poslužite, savetuje prim. dr Petar Borović, lekar specijalista.

- Mladi najčešće počinju da puše kada u pubertetu naiđe kriza identiteta, između 6. i 8. razreda. Razlozi se mogu naći još u najranijem detinjstvu, a ima ih tri. Čak 35 odsto trudnica u Srbiji puši, nikotin tako preko placente odlazi u plod, i stvara izvesnu toleranciju, koja će možda biti presudna u budućnosti. Kako duvan oštećuje plod, posebna je tema - objašnjava doktor.

Na isti način adaptacija se stvara kod dece čiji roditelji ili jedan od njih puši. Borović navodi da i hrana ima važnu ulogu u stvaranju želje za nikotinom.

35 odsto
trudnica u Srbiji puši

- Ako se u domu jede jako začinjena hrana, biber, senf, sirće i naročito turšija, maleni senzori za ukus navikavaju se na intenzivne začine. Kada dođe pubertet i kad ih hormoni uzbude, imaće potrebu za nečim jačim i shodno tome eksperimentisaće - navodi naš sagovornik.

Na sedmom nebu

U početku mladi pućkaju, a ako su im roditelji pušači, vrlo brzo se navikavaju.

- Treći razlog je, naravno, pubertet. Zamislite ovu situaciju: on se zaljubio u devojku koja puši (one su naprednije, pa prve počinju) i izveo je prvi put na piće. Ona vadi cigarete i naručuje žestoko piće, on gusti sok. Odmah je otpisan u njenim očima uz komentar "pa ti ni ne pušiš i ne piješ". Posledica - nikad više neće dozvoliti da mu to neko kaže i kupiće cigarete - opominje dr Borović.

Shutterstock

Udahni duboko

Kako mladi u početku samo pućkaju, možete primeniti i sledeći trik.
- Recite mu da isprazni pluća do samog dna, odnosno do pupka, a onda snažno uvuče dim. To je veoma bolno, dolazi do neprijatnog kašlja i neka deca uspevaju da se oslobode želje za duvanom - tvrdi dr Petar Borović.

Mlada osoba traži svoje mesto u društvu, tako da ako njegova ekipa puši, moraće i on da bi bio prihvaćen. Želi i da skrene pažnju na sebe, ostavi utisak, izigrava junaka, ludira se, pravi se da je baraba, vozi motor...

- Takav sam bio i ja (smeh). Kada se zapali cigareta, luče se hormoni dopamin i serotonin. To je najlepši mogući osećaj, kao kada ste srećno zaljubljeni ili pohvaljeni. Uz to se luči i noradrenalin koji daje samopouzdanje i osećaj da se može sve. Mladom pušaču je lepo, a osećaj dugo traje. Međutim, kako mozgu smeta višak dopamina (takozvana fidbek reakcija), počinje da puši više i češće - naglašava naš sagovornik.

Tinejdžeri u Srbiji puše pola pakle dnevno, a prvu cigaretu zapale između 13. i 15. godine

U početku su dovolje tri cigarete dnevno, potom šest ili sedam, pa 12-15. Izgovori se sami nameću: "ostavila me riba", "dobio sam keca", "matorci mi zvocaju"... Ali šta učiniti kada prvi put osetite da vam dete smrdi na cigarete?

Iz ugla roditelja

- Treba reagovati mirno, jer će zabrana samo da ih gurne u ilegalu. Objasnite im da će smrdeti na duvan, da nikotin uništava lepotu, da će biti loši u sportu i da cigarete (zahvaljujući selen-vodoničnoj kiselini, koja je 250 puta jača od cijanida) doslovno oštećuju polne organe. Biće niži rastom, imaće manju koštano-mišićnu građu i penis im neće doseći pun genetski potencijal. Kod devojčica duvan u kombinaciji sa kafom i alkoholom utiče na slabiji razvoj grudi - upozorava dr Borović.

Shutterstock

Inicijacija

Nemački lekar Ridiger Dalke predlaže da u godinama pred pubertet, dok vas dete još sluša, sa njim popušite jednu cigaretu. Pre toga mu treba objasniti svu štetnost nikotina. Cigaru treba da popuši do kraja, kako bi negativni efekti - glavobolja, vrtoglavica, mučnina, eventualno povraćanje - bili potpuni. Ne samo što će kasnije biti u prednosti u odnosu na decu koja mu budu prvi put ponudila cigaretu ("znam, probao sam"), već će ga sećanje na neprijatno iskustvo odbiti.

Sve ovo im je idealno objasniti dok još nisu postali pušaći, onako usput (ne držite im predavanja), navodeći i primere obolelih ljudi iz njihove sredine, a koji su pušači. To bi s vremena na vreme trebalo da rade i profesori (naravno bez primera).

Male tajne

- Englezi se služe sledećim trikom. Uzmite jednu teglu, napunite je do dve trećine mlakom vodom i stavite u nju nekoliko opušaka. Odložite je na detetov radni sto i nakon 24 časa ponudite mu da je popije. Kada odbije, recite da se isto to nalazi u njegovim plućima - predlaže Borović.

Cigareta ima grozan ukus ako se pre toga lizne so, dok voda smanjuje želju za nikotinom. Dovoljno je malo mlake vode iz bojlera (ona je posebno bljutava) muljati u ustima dva-tri minuta i progutati je.

- U situaciji da i roditelji puše, treba priznati da ste grešili i staviti do znanja da biste voleli da nikada niste ni počinjali. Ne zahtevati, već zamoliti dete da ne nastavi da puši. Pomoći mu da prestane tako što ćete ponuditi da mu se pridružite u stilu "hajde da ovo prođemo zajedno". Postoji dosta pomoćnih sredstava, nikotinske žvake, flasteri, čajevi i lekovi. Ako ništa ne pomogne, kupujte mu cigare, makar će ga gristi savest i počeće da razmišlja o tome. Osim toga, novac za užinu bi mogao da troši na pušenje, što bi bilo mnogo gore - savetuje dr Borović.





Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
vecika

pre 2 godine

ja sam propusila sa 16. stvarno je sam uzivala. sve ti lepse uz cigaretu. umesto uzine kupovala sam cigarete. pusila kutiju laki strajka. svaki odmor sam pusila . cak i mali odmor od pet minuta . nekada sam jedva izdrzavala da se zavrsi cas. kuci mi nisu branili, pusila kad sam htela. lepi dani. jedva ih ostavi

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija