• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Novosti.rs

10.12.2017

10:04

NEMAJU NIKAKVO DEJSTVO! Veštački minerali i vitamini samo po preporuci lekara!

Ljubav

NEMAJU NIKAKVO DEJSTVO! Veštački minerali i vitamini samo po preporuci lekara!

Podeli vest

Dodaci ishrani opravdani su samo ako se laboratorijskim analizama dokaže deficit

Učestale infekcije među mališanima mnoge roditelje dovode u dilemu da li da deci daju suplemente. Stručnjaci su, međutim, vrlo jasni - samo po preporuci lekara ako postoji deficit vitamina i minerala. U suprotnom, uzimanje dodataka ishrani je bespotrebno. Infekcije u dečjem uzrastu uglavnom bi trebalo da se prihvataju kao normalna pojava, koja ponekad povoljno utiče na razvoj stabilnog odbrambenog sistema organizma.

- Suplementi se daju samo ako postoji deficit nekog hranljivog sastojka. Pedijatar je taj koji procenjuje da li postoji konkretan razlog za dodavanje vitamina i minerala u ishranu deteta. Pojedini suplementi mogu da imaju medicinsko opravdanje. Ali generalno, savet da davanje suplemenata jača imuni sistem ne može da se podrži. Jer, kada se daju suplementi mora da postoji određeni cilj šta sa njima želi da se postigne - kaže dr Srđa Janković, imunolog u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj.

Naš sagovornik kaže da većina preparata na tržištu nije prošla klinička ispitivanja i da nisu jasne situacije kada bi oni trebalo da se upotrebljavaju i za koja stanja.

Riblje ulje i cink

Doktor Srđa Janković kaže da je, ako bi nečim trebalo da se pojača zimska ishrana deteta, za to najbolje riblje ulje. Dokazana je njegova efikasnost kod dece kada postoji potreba za ovim suplementom. Osim ribljeg ulja, utvrđena je minimalna ali merljiva efikasnost preparata koji sadrže cink, a značajni su kod one dece čija ishrana je siromašna ovim mineralom.

- S druge strane, postoje suplementi koji se koriste već godinama i koji su vrlo korisni kod one dece kod koje je utvrđen deficit određenog hranljivog sastojka. Da bi se taj deficit utvrdio, potrebno je da dete prođe određena ispitivanja, a najpre da se uradi osnovna analiza krvi i urina. Navođenje da su ovi preparati potrebni svakom, ili da su dobri za svakog, nije medicinski opravdano. Jer, nikada se ne zna kako će neko da odreaguje na supstance iz nekog preparata, bez obzira na to što su prirodnog porekla - priča dr Janković.

Doktor Janković objašnjava da bi roditelji, ako dete pati od čestih prehlada i drugih infekcija koje prerastaju u neku težu formu bolesti, trebalo najpre da potraže savet pedijatra, koji će dete da uputi kod imunologa na dalja ispitivanja.

- Više nije opravdano svakom detetu vaditi krajnike, ali isto tako ne bi trebalo oklevati da se izvade ukoliko postoje češće infekcije i krajnici su hronično upaljeni i patološki izmenjeni - napominje dr Janković.

Kada je o probioticima reč, oni mogu da budu korisni u dobro definisanim stanjima, kao što je dijareja.

- Ako je ishrana zdrava i živimo koliko je moguće zdravo, i ako je organizam zdrav, onda nije potreban ni probiotik. A ako se crevna flora poremeti, onda bi trebalo znati da li postoji potreba da se uzme probiotik i koji treba uzeti, i u tom smislu je dragocen savet pedijatra - kaže dr Janković.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija