• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: nedeljnik.rs/b92/informer.rs

12.12.2017

14:45

OVIH PET MASNOĆA ne treba da izbacite iz ishrane!

Ljubav

OVIH PET MASNOĆA ne treba da izbacite iz ishrane!

Podeli vest

Masnoće su dugo bile na spisku namirnica koje treba izbegavati, ali su novija istraživanja pokazala da mnoge od njih imaju i te kako povoljno dejstvo po naše zdravlje

Šta više, postoje one namirnice koje su toliko dobre, da bi ih, iako su bogate masnoćama, trebalo konzumirati češće, kažu stručnjaci. Ovih pet izvora masnoće bi trebalo uvrstiti u jelovnik: 

Slanina 

Visokokvalitetna slanina, koja je dobijena od organski uzgojenog mesa, puna je kolina, koji se pokazao kao saveznik u borbi protiv Alchajmerove bolesti i nekih drugih hroničnih mentalnih bolesti. Uz to je dobar izvor različitih vitamina B kompleksa, kao i cinka. Ovi nutrijenti pomažu u proizvodnji serotonina koji smanjuje anksioznost. 

Puter 

Nutricionistički gledano, puter ili maslac mnogo je zdraviji izvor masnoće nego što ljudi misle, a posebno ako dolazi od organskog mleka. Ovakve mlečne masnoće sadrže veću koncentraciju vitamina K2 koji pomaže telu da iskoristi kalcijum na pravilan način. 

Avokado 

Avokado je hrana bogata oleinskom kiselinom i vlaknima koja uravnotežuju hormone u organizmu i pojačavaju probavu. Takođe, se smatra odličnom hranom za oporavak nakon vežbanja jer sadrži kalijum. Avokado je, takođe, pun belančevina. 

Žumance 

Preskočite omlet od belanaca i pojedite žumance. Ovo je još jedna zanemarena, a masnoćama bogata hrana koja je neverovatni izvor vitamina A, B i selena. 

Crna čokolada 

Istraživanja su pokazala da neke vrste čokolade mogu da zaštite srce. Potrebno je uneti 200 miligrama flavonoida da bi se poboljšala cirkulacija i unapredilo zdravlje srca. To može da se postigne sa dve kašičice kakaa ili 50 grama tamne čokolade, koja sadrži najmanje 70 do 80 odsto kakaa.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija