• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: b92.net/infromer.rs

15.12.2017

11:01

LEKOVI iz prirode koji smiruju nerve!

Ljubav

LEKOVI iz prirode koji smiruju nerve!

Podeli vest

U današnje vreme svako od nas je izložen stresu i sve je više ljudi koji imaju problema sa nervozom. Umesto da pijemo lekove možemo sebi pomoći na prirodan način

Anis, majčina dušica, kamilica, matičnjak, gospina trava i lavanda su biljke koje otklanjaju anksioznost, strah i nervozu i ublažavaju stres, nepravilan rad srca, glavobolju i nesanicu. 

Anis 

Ova biljka intenzivnog i karakterističnog mirisa može biti odlično sredstvo za smirenje. Anis umiruje i jača živce i pomaže protiv nervoze, razdražljivosti, histerije i nesanice. Osim što smiruje nerve, smiruje i nadutost, a može se koristiti i kod bolnih menstruacija. 

Majčina dušica 

Lekoviti sastojci ove biljke su u listu i u cvetu, a njena eterična ulja opuštaju mišiće. Veoma povoljno deluje na nervni sistem, relaksira, smanjuje teskobu, psihičku napetost i nervozu, i omogućava dobar san. S obzirom na to da njeni sastojci lako izvetre potrebno je da čaj pripremate u poklopljenoj posudi kako ne bi izgubio lekovita svojstva. Kašiku majčine dušice prelijte sa dva decilitra vrele vode, poklopite i ostavite da stoji pola sata. Kad se čaj ohladi, procedite ga i popijte. Ako vam smeta gorčina, zasladite ga medom. 

ČUDOTVORNA NAMIRNICA: Pojedite beli luk na prazan stomak i desiće se ovo!

Kamilica 

Ova lekovita biljka opušta celo telo. Opušta i smiruje tkiva i mišiće. Jake doze čaja od kamilice pomažu i kod nesanice. Kamilica je čest sastojak u mešavinama kada je u pitanju biljni lek za smirenje. 

Lavanda 

Biljka prijatnog mirisa od davnina se koristi protiv nesanice i za lečenje nerava. Lavandu možete staviti u kupku pre spavanja ili pripremiti čaj. Osim što opušta mišiće, smiruje nervozu i uznemirenost, čaj od lavande deluje blagotvorno i u slučaju poremećenog sna. Čaj se priprema jednostavno, a deluje brzo. Prelijte vodom dve kašičice cvetova lavande i ostavite da deluje 10 minuta. Nakon što ste procedili, zasladite medom i pijte dve šolje dnevno. 

Matičnjak 

Deluje pozitivno na psihu. Za lekovita svojstva ove biljke najzaslužnija su esencijalna ulja koja opuštaju mišiće, jačaju srčani mišić i deluju kao antibiotik. Može da se koristi sam ili u kombinaciji sa drugim biljkama. 

Pixabay

Čaj od matičnjaka pomaže kod glavobolja izazvanih nervozom. U litar vode skuvajte 10 kašičica suvih listova matičnjaka, ostavite da odstoji desetak minuta, zatim procedite. 

Kantarion 

Najpoznatiji je prirodni lek protiv depresije. Njeni antidepresivni učinci cenjeni su i u konvencionalnoj medicini. Kantarion ili gospina trava već vekovima se koristi kao lek protiv depresije, potištenosti, anksioznosti, kao i kod problema sa nervima. Sadrži tanine, hipericin, smolu, antocijan, eterična ulja i azulen, a za razliku od sintetičkih lekova ne stvara zavisnost, niti ima štetne nuspojave. Čaj od ove biljke pravite tako što srednju kašiku suvih cvetova gospine trave prelijete šoljom ključale vode i procedite nakon 5 minuta. Pijte gutljaj po gutljaj, u razmacima. Ovaj napitak najbolje je uzimati pre doručka i neposredno pre spavanja. 

Valerijana

 Vekovima se upotrebljava za ublažavanje nervnih tegoba. Kao sredstvo za umirenje koristi se sama ili u kombinaciji sa drugim biljkama, u obliku čaja ili tinkture. Veoma je delotvorna i ova biljna mešavina. Izmešajte po 30 grama usitnjenog korena valerijane, listova nane i listova gorke deteline. Supenu kašiku mešavine prelijte sa 2,5 decilitara ključale vode, ostavite poklopljeno pola sata pa procedite. Pijte tri puta dnevno po šoljicu toplog čaja posle jela.

 Vitamin tiamin 

Tiamin je vitamin (B1) koji je neophodan da bi nervi imali dovoljno energije koja im je potrebna za prenošenje električnih impulsa (nadražaja). Nedostatak tiamina uzrokuje nervozu i razdražljivost, apetit slabi, a može da se javi i poremećaj sna. Tiamina ima u svinjskom mesu, proizvodima od integralnog brašna, grašku i pasulju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pitam se

pre 6 godina

Napišite da li i šta ima dobro u pojedinim alkoholnim pićima, duvanu, kanabisovom ulju, drogama, kao sto pise o lekovima: dejstva i nus pojave.

Izbori 2024

Vesti

Dačić: Preporuka o prijemu KiM u SE predstavlja kršenje interesa Srbije
Politika

Dačić: Preporuka o prijemu KiM u SE predstavlja kršenje interesa Srbije

Prihvatanje preporuke od strane Odbora za političke poslove Saveta Evrope (SE) da takozvano Kosovo i Metohija bude primljeno u Savet Evrope predstavlja direktno kršenje interesa Srbije, našeg suvereniteta i integriteta ali i kršenje principa na kojima počiva sam Savet Evrope, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

28.03.2024

09:44

TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

Ekspert prokomentarisao nestanak male Danke (2)! Posavetovao građane: Evo šta je važno da uradite kako bi pomogli u potrazi za devojčicom! (VIDEO)
Live TV

Ekspert prokomentarisao nestanak male Danke (2)! Posavetovao građane: Evo šta je važno da uradite kako bi pomogli u potrazi za devojčicom! (VIDEO)

Tokom čitave noći veliki broj pripadnika policije, vatrogasaca, žandarmerije i Gorske službe spašavanja tokom noći pretraživali su teren Banjskog polja, gde je u utorak u 13.45 sati nestala dvogodišnja Danka Ilić. Na ovu temu, u emisiji "Info jutro" Informer TV govorio je Miloš Jevtić, novinar i ekspert za specijalne jedinice.

27.03.2024

09:36

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija