• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mondo.rs/Informer

15.12.2017

22:07

UPS! Šta da radite kad opečete jezik?

Ljubav

UPS! Šta da radite kad opečete jezik?

Podeli vest

Svima nam se barem jednom desilo da smo srknuli vreo čaj, kafu, supu… Opekotine na jeziku su veoma neprijatne, a evo kako da ih brže zalečite

Evo šta savetuje stomatolog dr Undžang Džo, koji naglašava da su opekotine jezika u većini prvog stepena, dakle nisu opasne. Ali su neprijatne, to već znate.

Ishrana

Birajte namirnice koje su mekane, kako ne biste pogoršali opekotinu. Preporučuju se jogurt, palenta, kačamak i slične stvari koje ne morate dugo da zadržite ustima pre nego što ih progutate.

Izbegavajte previše toplo, hladno ili začinjeno

Ako želite da proces zaceljivanja opekotine bude kraći, izbegavajte previše začinjenu hranu, vrele ili ledene napitke. 

- Sve to otežava zaceljivanje opekotine, pa je najbolje da napici i hrana koju unosite bude sobne temperature - kaže stomatolog.

Instagram

Ništa od kiselih napitaka

- Kafu, vino i gazirane napitke bi trebalo da izbegavate barem dva dana - upozorava dr Džo. 

Sva tri napitka su veoma kisela (možda ne ukusom, ali sadrže kiseline), što znači da iritiraju kožu u procesu zarastanja i tako odlažu taj proces. I ne, neće vam pomoći ako u kafu dodate malo mleka da je razblažite.

Pixabay

Oralna higijena

Bakterije nikako nisu dobre za bilo kakve rane jer mogu da ih inficiraju, a isto važi i higijenu usta i opekotine. 

Ukoliko ste opekli jezik, temeljno perite zube, koristite tečnost za ispiranje usta i pijte dosta vode kako biste sprečili zadržavanja mrvica hrane u ustima.

Stručni tretmani

Oni čije su opekotine ozbiljne, nisu prvog stepena, trebalo bi da odu kod lekara kako bi im on prepisao tretman.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija