• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: 24sata.hr.Informer.rs

17.12.2017

15:38

ČUVA OD BOLESTI, olakšava varenje i simptome PMS-a!

Ljubav

ČUVA OD BOLESTI, olakšava varenje i simptome PMS-a!

Podeli vest

Retko koja namirnica je bogata nutrijentima, a da je toliko zanemarena u našoj ishrani, poput semenki. Prvak među njima, bar kad je reč o ženskom zdravlju, jesu semenke lana

Mlevene semenke su odličan izvor fitoestrogena lignana koji dokazano štiti žene od karcinoma dojke i jajnika, a ujedno ima pozitivno dejstvo na ovulaciju i produženo trajanje druge polovine ciklusa u kojem dominira hormon progesteron. Koristi su mnogostruke - kod žena koje pokušavaju da zatrudne konzistentna ovulacija povećava šansu za začeće. 
Za žene od 35 do 55 godina doprinosi ravnoteži polnih hormona i umanjuje simptome PMS-a, dok starijim ženama pomaže u ublažavanju simptoma menopauze. 

NAJZDRAVIJI NAPITAK KOJI TOPI SALO: Skida kilograme dok spavate!



Štaviše, pokazalo se da semenke lana imaju podjednako korisno dejstvo u smanjenju neprijatnih simptoma menopauze, kao i hormonska dopunska terapija. 
Analiza deset studija, objavljena 2013. godine u časopisu "Integrative Cancer Therapies", takođe otkriva potencijalno preventivno dejstvo lignana protiv karcinoma dojke kod žena u menopauzi s visokim rizikom od ove bolesti. 

Sveže samlevene lanene semenke odličan su izvor važne alfa-linolenske kiseline - blagotvorne omega-3 masne kiseline čiji unos u organizam, pokazala su istraživanja, smanjuje rizik od srčanog udara. 

Pixabay

Lanene semenke su prirodni regulator nivoa holesterola u krvi. Studija iz 2010. otkrila je da redovno korišćenje semenki lana pomaže u smanjenju nivoa štetnog LDL holesterola u organizmu, dok topiva vlakna pomažu u sprečavanju apsorpcije holesterola u telu. Osim toga, lan sadrži vitamine E i B, kalcijum, kalijum, cink, fosfor selen i magnezijum. 

NISTE NI ZA ŠTA? 6 namirnica koje podižu energiju za tren

Lanene semenke se ponašaju poput estrogena u telu i zaustavljaju rast karcinoma povezanih s hormonima. Takođe, mogu da olakšaju simptome PMS-a i postmenopauzu jer generalno imaju pozitivno dejstvo na hormonsku ravnotežu. 
Odličan su izvor omega-3 masnih kiselina, a zbog visokog udela vlakana podstiču i varenje, pa bi svi koji pate od zatvora obavezno trebalo da ih uvrste u ishranu. 

U strukturi lanenog semena nalaze se rastvorljive i nerastvorljive materije blagotvorne za opšte zdravlje, varenje, čišćenje creva, ali i za održavanje idealne telesne težine, jer smanjuju osećaj gladi i daju osećaj sitosti.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Vučević: Ponoš iznosi neistine na račun Ministarstva odbrane
Politika

Vučević: Ponoš iznosi neistine na račun Ministarstva odbrane

Slučajnosti u politici postoje, ali su retke. Svakako ređe nego li u drugim oblastima života. Zdravko Ponoš je možda slučajno i postao narodni poslanik, ali njegova poslednja aktivacija i napadi na vojsku sasvim sigurno nisu slučajni, istakao je ministar odbrane Miloš Vučević.

19.03.2024

10:19

TV

Putin pokidao na izborima, a Makron na "aparatima"! Nema više lažnih pregovora i takozvanih primirja sa Rusijom! (VIDEO)
Live TV

Putin pokidao na izborima, a Makron na "aparatima"! Nema više lažnih pregovora i takozvanih primirja sa Rusijom! (VIDEO)

Francuska je primila znanju rezultate predsedničkih izbora u Rusiji, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Francuske. Prema oceni francuskog diplomatskog resora, izbori su protekli s nizom neregularnosti, a Pariz je izrazio žaljenje zbog odsustva posmatračke komisije OEBS-a. Ministarstvo inostranih poslova Francuske je navelo da "nikada ne priznaje" rezultate izbora u Rusiji. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su književnici dr Radovan Kalabić i Igor Ivanović.

19.03.2024

10:00

U narednih pet godina Putin će promeniti svet? Srbija treba da oseća olakšanje zbog ove pobede! (VIDEO)
Live TV

U narednih pet godina Putin će promeniti svet? Srbija treba da oseća olakšanje zbog ove pobede! (VIDEO)

Pobeda Vladimira Putina na predsedničkim izborima u Rusiji je ubedljiva. Kako pokazuju podaci centralne izborne komisije, on je dobio 58 miliona glasova, što je najveća cifra glasanja od 1991. godine. Stari novi predsednik Rusije nije krio zadovoljstvo zbog izbornog rezultata, ali je glavno pitanje: šta će Putinova pobeda doneti svetu! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Marko Miškeljin iz Centra za društvenu stabilnost, advokat Branko Pavlović i potpredsednica SRS-a Vjerica Radeta.

19.03.2024

09:39

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59