• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav & zdravlje

17.12.2017

16:06

RAJSKA JABUKA:  Dobre za zdravlje srca, regulišu nivo šećera, pomažu pri probavi...

Ljubav

RAJSKA JABUKA: Dobre za zdravlje srca, regulišu nivo šećera, pomažu pri probavi...

Podeli vest

Najzastupljenija vrsta voća je simbol ljubavi, strasti i večne mladosti. Jabukom se u Srbiji zvalo na veselja i nema kuće ispred koje nije bila jabuka, i to uglavnom crvena. Kada mladoženja ide po mladu, običaj je da tast postavi jabuku na najviše drvo u mladinom dvorištu

Da li verujete da je jabuka na naš jelovnik stigla pravo iz raja? Ona je simbol ljubavi, strasti i večne mladosti. Jabuke su hranljive, dobre za zdravlje srca, regulišu nivo šećera, pomažu pri probavi, smanjuju rizik od karcinoma... Na domaćim trpezama su tradicionalno najzastupljenija vrsta voća, te su za nju vezani brojni običaji i verovanja. 

Jabukom se u Srbiji zvalo na veselja i nema kuće ispred koje nije bila jabuka, i to uglavnom crvena. Kada mladoženja ide po mladu, običaj je da tast postavi jabuku na najviše drvo u mladinom dvorištu. Prvo je trebalo da skinu jabuku - ako su je pogodili, mogu odmah da dobiju mladu, ako ne, onda se cenkaju. Na svadbi je jabuka išla od gosta do gosta, a svako bi u nju utisnuo po novčić.  

ČUVA OD BOLESTI, olakšava varenje i simptome PMS-a!

Jabuka podstiče i reguliše varenje, stabilizuje crevnu floru, pomaže kod dijareje ili zatvora

Stari Kelti su smatrali da jabuka ima čudotvorna svojstva i da onaj ko uspe da pojede jabuku iz čarobnog vrta neće više nikad biti gladan, žedan i bolestan, niti će ikad ostariti. Engleska krilatica "jedna jabuka na dan, doktor iz kuće van" postoji sa razlogom, jer ovo voće sadrži dosta hranljivih i korisnih materija za ljudski organizam.  

Dvadeset antioksidanata  

U jednoj jabuci ima i do 40 mg vitamina C, zatim vitamina A, E, B1, B2, B6 i beta-karotena. Od minerala sadrži kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum i gvožđe. 

Pixabay

Snabdeva organizam neophodnom energijom, sprečava umor i gubitak koncentracije

Jabuka je bogata polifenolima - jedinjenjima koja imaju snažno antioksidativno dejstvo. Sadrži kvercetin, kamferol, miricetin, katehine, antocijanine i još preko 20 antioksidanata.  

Od holesterola do raspoloženja  

Zahvaljujući velikom prisustvu fruktoze i glukoze, jabuka snabdeva organizam neophodnom energijom, sprečava umor i gubitak koncentracije, dok beta-karoten štiti organizam od delovanja štetnih UV zraka.  

Jabuka podstiče i reguliše varenje, stabilizuje crevnu floru, pomaže kod dijareje ili zatvora.  

Pozitivno deluje i na srce i krvne sudove. Sprečava sakupljanje štetnih materija u krvi, snižava holesterol, sprečava začepljenje krvnih sudova i smanjuje rizik za pojavu tromboze i ateroskleroze.  

NAJZDRAVIJI NAPITAK KOJI TOPI SALO: Skida kilograme dok spavate!

21. septembar je Svetski dan jabuka

Sa samo 18 kalorija idealna je za dijetu, kalijum podstiče izlučivanje suvišne tečnosti iz organizma, dok vlakna stvaraju osećaj sitosti i smanjuju apetit.  

Sporim žvakanjem jabuke čiste se zubi i uništavaju štetne bakterije u usnoj šupljini - pranjem eliminišemo 60 odsto bakterija, a kada jedemo jabuku čak 90 odsto. 

Kalcijum i fosfor pozitivno utiču na izgradnju kostiju i zuba.  

Jabuke sadrže i sastojak kvercetin, koji preventivno deluje na rak pluća i bolesti srca.  

Pixabay

10
hiljada sorti je poznato

U njoj se krije i triptofan - metabolički prethodnik serotonina - pa je u podizanju našeg raspoloženja uspešnija i od štangle čokolade. Pored toga, jabuka smiruje i ublažava neurozu i razdražljivost, a dobrodošla je i kao sredstvo za uspavljivanje.  

U kuhinji  

Ovo voće se najčešće jede sirovo, ali se i peče, kuva, suši, prerađuje u sokove, marmelade, džemove, želee, a poznato je i vrlo cenjeno jabukovo sirće, koje se u alternativnoj medicini koristi za lečenje mnogih bolesti.  

U kuhinji su jabuke deo kompota, torti, kolača, nadev su za pite, savijače, palačinke, a omiljena poslastica su i "jabuke u šlafroku", kada su uvaljane u testo i pržene na vrelom ulju. 

90
odsto jabuke čini voda

 

Jabuke možete puniti orasima i medom i peći u rerni ili iseći na tanke kriške, sušiti na suncu ili u rerni na 70 stepeni, čime postaju ukusni voćni čips. Kiselkaste vrste su odličan dodatak raznim salatama, a često se koriste i prilikom pripreme mesa.

Pixabay

RECEPTI:  

Kolač od jabuka

Sastojci: 400 g muslija s voćem (bez dodatog šećera), 300 ml voćnog soka, 5 manjih slatkih jabuka, vanilin-šećer, kašika meda, 2 pune kašike domaćeg pekmeza, 1/2 narendane kore pomorandže ili limuna, malo cimeta, čokolada za kuvanje.
Priprema: Musli prelijte sa sokom, promešajte i ostavite da malo odstoji. Jabuke narendajte i dodajte u musli. Zatim dodajte ostale sastojke. Po želji još zasladite medom. Istresite u malo nauljenu okruglu tepsiju od 24 cm i pecite na 200 stepeni 30 minuta. Ostavite da se malo ohladi i prelijte čokoladnim prelivom.

NISTE NI ZA ŠTA? 6 namirnica koje podižu energiju za tren!

Kašasti sok od jabuke  

Sastojci: 2 jabuke, 2 banane, 2 kašike semenki lana, 2 kašičice cimeta, pola kašike smrznutog šumskog voća, voda po potrebi.
Priprema: Ostavite semenke lana u vodi preko noći. Oljuštite jabuke i isecite ih. Oljuštite i naseckajte banane, isperite semenke lana. Ubacite sve sastojke u blender i dodajte još jedan dl vode, kako bi se dobila homogena smesa. Ako je sok previše gust, dodajte još vode. U sok možete dodati i orašasto voće (badem, orah, lešnik), suvo grožđe ili malo sveže isceđenog voćnog soka.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59