• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs

21.12.2017

17:49

ČAROBNA BILJKA! Noćurak smanjuje želju za alkoholom!

Ljubav

ČAROBNA BILJKA! Noćurak smanjuje želju za alkoholom!

Podeli vest

Noćurak koji se gaji i kao ukrasna baštenska biljka, u Rusiji se koristi za lečenje rana, a od korena se kuva smesa protiv kašlja.

Još je grčki istoričar i biolog Teofrast, 300. godine pre nove ere, zaključio da njen koren, kada se jede, smanjuje želju za vinom i drugim alkoholnim pićem. Lekovita svojstva noćurka potiču od alfa-lindenske i gama-lindenske kiseline. U farmaceutskoj industriji i narodnoj medicini najviše se koristi ulje noćurka, koje se dobija hladnim ceđenjem zrelih semenki.

U kulinarstvu se koriste listovi i koren noćurka za jelo. Listovi se beru u jesen. Koren noćurka je ružičast, a ukus podseća na rotkvice. Koristi se svež, oljušten, prokuvan ili samo opran, kao dodatak salatama i sendvičima. Može i da se ukiseli kao turšija.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 6 godina

Ал зато похован Ћурак -појачава жељу..И где си да си...Ту си...!!

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija