• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

24.12.2017

11:58

ŽIVOT BEZ BOLA: Oni pate od MARSILI SINDROMA!

Ljubav

ŽIVOT BEZ BOLA: Oni pate od MARSILI SINDROMA!

Podeli vest

Genetičari su otkrili redak medicinski fenomen - odsustvo bola čak i kod preloma nogu i ruku

Šestočlana italijanska porodica Marsili pravi je medicinski fenomen - ne oseća bol! Zbog retke mutacije gena zbog koje imaju izuzetno visok prag bola, članovi ove porodice postali su tema genetičara, koji su ovu pojavu nazvali njihovim prezimenom - Marsili sindrom, piše časopis "IFL sajens".

- Marsilijevi imaju normalnu građu nervnih vlakana koji ne funkcionišu kako bi trebalo. Naš cilj je da na osnovu analiza njihovih gena bolje razumemo zašto ne osećaju bol i da to iskoristimo u novim tretmanima za ublažavanje bola-kaže rukovodilac istraživanja profesor Džejms Koks sa Univerziteta u Londonu.

Informer

Porodica Marsili

Članovi porodice su majka stara 78 godina, dve ćerke od 52 i 50 godina, kao i njihova deca, dvojica mladića koji imaju po 21 godinu i devojka od 16 godina.

- Nikada nismo gledali na našu različitost kao na nešto negativno, iako ima zaista loših strana - kaže Leticija.

Kaže da se dešava da često popiju vrelo piće i ozlede jezik i nepce, a da to ne osete. Njen sin ima izuzetno osetljive zglobove zbog brojnih mikrolomova koje je zadobio dok je igrao fudbal, a da to nije ni primetio.

Nauka je to
Genetičari su uzeli DNK uzorak od svakog člana porodice Marsili i na osnovu mapiranja gena otkrili mutaciju u genu ZFHX2. U laboratoriji su uzgojili miševe sa istom mutacijom u tom genu i zasad, očekivano, kako prenosi "IFL sajens", miševi imaju visoku toleranciju na bol.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija