• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav & zdravlje

25.12.2017

21:16

MIGRENA, VIŠE OD GLAVOBOLJE: Polovina obolelih se nikada ne obrati lekaru!?

Ljubav

MIGRENA, VIŠE OD GLAVOBOLJE: Polovina obolelih se nikada ne obrati lekaru!?

Podeli vest

Bolest koju prate nesnosni bolovi izuzetno je raširena - u svetu s njom živi gotovo milijardu ljudi, od čega tri četvrtine čine žene. Pulsirajući bol, mučnina, povraćanje i povećana osetljivost na svetlost (fotofobija), zvuke i mirise najčešći su prateći simptomi

Onaj ko nikada nije patio od migrene može da se smatra srećnikom. Bolest koju prate nesnosni bolovi izuzetno je raširena - u svetu s njom živi gotovo milijardu ljudi, od čega tri četvrtine čine žene. Uprkos svemu, još ima lekara koji je ne shvataju ozbiljno, ali i pacijenata koji se mire sa svojom sudbinom: 50 odsto njih se nikada nije obratilo lekaru zbog ovog problema.

Gubitak kontrole

Pulsirajući bol, mučnina, povraćanje i povećana osetljivost na svetlost (fotofobija), zvuke i mirise najčešći su prateći simptomi, objašnjavaju lekari. Iako tačan uzrok još uvek nije poznat, smatra se da je migrena pre svega genetski uslovljena, a javlja se i kao posledica preosetljivosti moždanog stabla, nekih neuroloških poremećaja, stresa, nedostatka sna, dugotrajnog izlaganja jačim svetlosnim nadražajima (monitoru računara) ili atmosferskih promena. 

Napad migrene traje od četiri do 72 sata

Iz razloga što se čak tri puta češće javlja kod žena, ova vrsta glavobolje se dovodi u vezu sa hormonskim statusom. Najčešće se pojavljuje u radno-aktivnom periodu, uoči menstruacije ili tokom ovulacije, dok se u menopauzi napadi obično proređuju. Napad migrene traje od četiri do 72 sata.

Shutterstock

Od Cezara do Frojda 

Neki autori smatraju da se migrena češće javlja kod natprosečno inteligentnih, ambicioznih, osetljivih ljudi. Julije Cezar, Tolstoj, Šopen, Čajkovski, Alfred Nobel, Niče i Frojd samo su neki od velikana koji su patili od migrene. Među njima nema žena, a lekari smatraju da je to posledica isključivo nepovoljnih uslova koji su im onemogućili da dosegnu izuzetne visine.

Svetska zdravstvena organizacija je ocenila migrenu kao jedno od najviše onesposobljavajućih hroničnih bolesti, koja dovodi do gubitka kontrole svakodnevnog života i negativnog uticaja na lični, socijalni i profesionalni život pacijenta.

Migrene sa aurom 

Migrenu sa aurom čine aura i migrenozna glavobolja. Pod aurom se podrazumevaju simptomi koji se javljaju neposredno pre napada i na osnovu kojih pacijenti mogu da predvide skori nastanak glavobolje. Vizuelna aura je najčešća, a podrazumeva svetlucanje pred očima, nejasan, zamagljen ili iskrivljen vid, "tunelski" vid, ispade u vidnom polju... 

Pixabay

Senzitivna aura se ispoljava u vidu trnjenja, bockanja i "mravinjanja", koje obično počinje u šaci, pa se "penje" uz ruku i prelazi na lice, jezik i usne sa iste strane. Mogu se javiti i utrnulost ekstremiteta, slušne i mirisne halucinacije, vrtoglavica, preosetljivost na dodir, smetnje s govorom... 

13
različitih vrsta glavobolje je registrovano

Motorna aura je najređa, a čine je prolazna slabost ili oduzetost jedne polovine tela. Aura se javlja u 20-30 odsto slučajeva i najčešće traje između pet i 20 minuta.

Presecanje napada

Kako bi se rizik od napada migrene smanjio, lekari savetuju da je važno naučiti da upravljate stresom, da ne preskačete obroke, pridržavate se redovnog rasporeda spavanja, izbegavate jaku svetlost, mirise koji vas iritiraju i budete umereni s upotrebom analgetika. Zanimljivo je pomenuti da je zabeleženo da migrenu smiruje muzika Đuzepa Verdija. 

Kako biste presekli napad probajte sa tuširanjem glave hladnom ili vrućom vodom, toplim ili hladnim vlažnim oblogama na čelu, toplom kupkom, odmorom u zamračenoj i tihoj prostoriji ili šoljicom kafe.

Pixabay

Kašičica sladoleda koja se zadržava u zadnjem delu usta u nekim slučajevima brzo preseca glavobolju. Ovo se objašnjava direktnim rashlađivanjem hipotalamusa, koji ima ulogu u nastanku migrene. Glavobolja koja se preseca na ovaj način popularno se naziva sladoled glavobolja.

Lekovi na svoju ruku

Kada je reč o lekovima za prekid napada migrene, pacijenti ih obično uzimaju kasno, kad glavobolja dostigne maksimum, što je čest uzrok neefikasnosti terapije. Lek, naime, treba da se uzima što ranije, na samom početku glavobolje.

Ovi lekovi dele se u četiri grupe - počinje se sa običnim analgeticima, a po potrebi se prelazi na svaku sledeću grupu.

Analgetici se nabavljaju bez recepta i pacijenti ih često uzimaju bez konsultacije sa lekarom. Samostalno lečenje, međutim, uglavnom daje slab efekat.

Pixabay

Među ostalim medikamentima za prekid napada migrene, a koji se izdaju na recept, su agonisti serotonina, potom ergot alkaloidi (sužavaju krvne sudove u glavi) i ostali lekovi, opijati i/ili kortikosteroidi.

U slučaju čestih napada, neefikasnosti ili štetnih posledica terapije za presecanje napada, kao preventiva se prepisuju beta-blokatori, blokatori kalcijumovih kanala, antidepresivi i antileptici.

U poslednje vreme, za prevenciju migrene koriste se i injekcije botoksa koje se daju u odgovarajuće mišiće glave i vrata.





Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija