• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Klix.ba./Informer.rs

31.12.2017

15:54

UMESTO BOLNIH INJEKCIJA: Naučnici izumeli flaster koji sam proizvodi insulin!

Ljubav

UMESTO BOLNIH INJEKCIJA: Naučnici izumeli flaster koji sam proizvodi insulin!

Podeli vest

Milioni ljudi koji boluju od dijabetesa konačno bi mogli da se reše bolnih insulinskih injekcija, budući da su naučnici izumeli flaster koji podstiče organizam da sam proizvede insulin i da kontroliše nivo šećera u krvi

Biohemijski oblikovan tretman "radi" tako što ispušta prirodnu supstancu koja se izdvaja iz smeđih algi i meša sa terapeutskim sredstvima, putem otapajućih mikronskih otvora.

Dizajniran je da brzo ispušta aktivne sastojke kada je to potrebno, i polako ili nikako - ako je nivo glukoze stabilan. Efikasnost tretmana dokazana je testiranjem na miševima, a uskoro će početi i testovi na ljudima.

Broj osoba obolelih od dijabetesa raste drastično iz godine u godinu. Pretpostavlja se da ih na celom svetu ima 371 milion. Dijabetes može da prouzrokuje slepilo, otkazivanje bubrega, srčani udar, moždani udar i amputaciju udova. Insulin je hormon koji proizvodi pankreas.

On omogućava organizmu da koristi glukozu iz ugljenih hidrata u hrani koju jedemo. Luči glukozu iz krvi u ćelije, gde se šećer konvertuje u energiju i skladišti.

Kod dijabetičara, koji boluju od dijabetesa tipa 2, organizam ne može da proizvede ili koristi insulin, zbog čega mnogi pacijenti primaju insulinsku terapiju putem injekcija. Problem je to što injekcijom unose svu količinu odjednom, dok se iz flastera ispušta potrebna količina tokom celog dana.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija