• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: zadovoljna.hr/informer.rs

01.01.2018

15:20

PET RAZLOGA zašto je pomorandža kraljica praznika

Ljubav

PET RAZLOGA zašto je pomorandža kraljica praznika

Podeli vest

Ovo osvežavajuće voće predstavlja savršenu užinu jer je bogato mineralima, vitaminom C i vodom koja nas osvežava. Upravo zbog toga su i više nego dobrodošle na prazničnoj trpezi

Moćni minerali 

Osim vitaminom C, pomorandže su bogate i mineralima - kalcijumom, kalijumom i magnezijumom. Kalcijum čuva kosti, a kalijum nervni sistem i mišićna tkiva. Osim toga, neophodan je i za održavanje ravnoteže vode u organizmu. 

Idealno voće za trudnice i pušače 

Poznato je da vitamin C uništava nikotin, pa se često kaže da, ako je nepušaču potrebna jedna pomorandža kao zaštita od prehlade, onda su pušaču potrebne tri. Ovo voće je idealna hrana i za trudnice jer je bogata folnom kiselinom, neophodnom za razvoj fetusa. 

Visoki procenat vode 

Pomorandže sadrže čak 86 odsto vode, pa brzo zasite organizam. Birajte one s manje hrapavom korom jer su sočnije i slađe. 

Lekovita unutrašnja strana kore 

Flavonoidi, moćni antioksidansi koji se najvećim delom nalaze u unutrašnjem belom delu pomorandžine kore, smanjuju rizik od moždanog udara. 

Eterično ulje protiv bakterija 

Još su drevne civilizacije znale za korišćenje eteričnog ulja pomorandže, koje ima fungicidno i baktericidno dejstvo.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Poslednji pozdrav: Sahranjen zastavnik Mijodrag Tošković
Društvo

Poslednji pozdrav: Sahranjen zastavnik Mijodrag Tošković

Zastavnik Mijodrag Tošković, pripadnik 72. brigade za specijalne operacije koji je stradao prilikom realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu kanala Dunav-Tisa-Dunav, sahranjen je danas uz vojne počasti u Staroj Pazovi.

18.04.2024

17:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija