• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

08.01.2018

22:55

RAKIJA KAO LEK! 10 zdravstvenih problema koje ovo piće tera brže od lekova!

Ljubav

RAKIJA KAO LEK! 10 zdravstvenih problema koje ovo piće tera brže od lekova!

Podeli vest

"Popij malo rakije, biće ti bolje", rečenica je koju ste sigurno čuli barem jednom u životu. Dobra stara rakija na našim prostorima smatra se nacionalnim pićem, a priče o njenoj lekovitosti prenose se sa kolena na koleno

Šljivovica i loza najpoznatije su rakije, a kao što im samo ime kaže, nastaju iz šljive i loze. Posebno su popularne razne travarice koje nastaju dodavanjem lekovitog bilja rakiji kao i slatke rakije sa dodatkom voća.

S obzirom na visok postotak alkohola u rakiji, sa njenom konzumacijom ipak trebamo biti oprezni, ali mala i pravovremena količina rakije brzo će zalečiti određene zdravstvene probleme. U nastavku vam donosimo nekoliko tegoba koje su naši stari decenijama uspešno lečili rakijom.

1. Bol u želucu

Pojeli ste težak i mastan obrok koji vam je prozrokovao bol u želucu? Prst-dva šljivovice, loze ili travarice odmah će ga umiriti.

2. Zubobolja

Gutljaj rakije držite desetak sekundi na bolnom zubu, promućkajte i zatim ispljunite. Ponovite još dva-tri puta uz mali razmak kako vam rakija ne bi previše nadražila zubno meso.

3. Bol u grlu

Ako je upala grla izazvana bakterijskom infekcijom, rakija s par kapi propolisa uspešno će dezinfikovati grlo. Takođe će pomoći topli biljni čaj sa par kašičica rakije. 

4. Bol u leđima

Malo rakije lagano umasirajte na bolna i ukočena leđa. Ponovite postupak nakon par sati. Za ovu namenu posebno se preporučuje komovica ili tropica, rakije koja se prave iz ostatka grožđa nakon fermentacije, ali poslužiće vam i druge rakije.

5. Ukočen vrat

Baš kao i ukočena leđa, ukočenje vrata takođe možete sanirati rakijom na isti način.

6. Bolovi kod reumatskih bolesti

Među obolelima od artritisa masaža rakijom često je sredstvo ublažavanja bolova u zglobovima.

7. Otekline

Rakija dokazano hladi kožu pa dobro deluje na otekline. Rakiju možete umasirati na otečeno područje ili na njega staviti oblog. Imajte na umu da rakija već nakon nekoliko minuta može nadražiti kožu i zato obloge kratko držite na otečenom delu tela.

8. Loša cirkulacija

Naše bake i dedovi često su nakon buđenja čašicom rakije pokretali usporenu jutarnju cirkulaciju.

9. Urološki problemi

Rakija s peršunom sjajan je saveznik u borbi protiv bakterijskih infekcija urinarnog trakta.

10. Mučnina u vožnji

Naravno, ovde rakija pomaže samo punoletnim suvozačima jer vozači ne smeju da piju dok voze. Mnoge odrasle osobe i dalje muku muče s mučninom prilikom vožnje, a rakija će rešiti i ovu tegobu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 6 godina

Ракија у малим количинама до О,25 лек је за 35 болести...!! Али преко тога - отров...!! Где је мера...Кад комшија каже: Ниси дошо* на једној нози - па наспе... А онда чувена: "Не крстиш се са 2 прста" ...Па још једна... Е.... Таки* смо ти ми... - "неопевани"...

Izbori 2024

Vesti

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija