• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

11.01.2018

19:29

KAKO DA VAS ZAOBIĐE SEZONA PREHLADE! San, supa i cink čuvaju od virusa!

Ljubav

KAKO DA VAS ZAOBIĐE SEZONA PREHLADE! San, supa i cink čuvaju od virusa!

Podeli vest

Osam sati sna jača organizam, slana supa čisti i smiruje disajne puteve, a preparati sa cinkom obnavljaju ćelije imunog sistema i skraćuju bolovanje

Redovno pranje ruku i uzimanje vitamina nekada nije dovoljno da biste organizam zaštitili od virusa. Ovo je period kada je telo podložno raznim infekcijama, pa je zato važno da sa dobro "naoružate" i prebrodite sezonu prehlade. Statistike američkog Centra za kontrolu bolesti i preventivnu negu pokazuju da se tokom godine odrasla osoba prehladi dva do tri puta, a dr Holi Filips objavila je i sažete preporuke za odbranu od virusa.

Jogurt za doručak

Iste one kulture bakterija koje pomažu pri problemima s varenjem mogu da vas odbrane i od prehlade, kaže dr Filips, njujorški internista
Studije su potvrdile da oni koji unose probiotike putem tableta ili fermentisane hrane poput jogurta i kefira imaju za 12 odsto manje problema sa infekcijama disajnih puteva.

Sklanjajte se od prehlađenih
Koliko god možete, sklanjajte se iz dometa osoba koje kijaju
- Bacili koje nose čestice izbačene pri kijanju mogu da prelete i sedam metara. Ako osoba blizu vas počne da kašlje ili kija, sklonite se ili pređite na drugo mesto - kaže dr Filips.

Redovno spavajte
Osobe koje spavaju kraće od sedam sati skoro tri puta su podložnije prehladama nego one koje spavaju makar osam sati.

Unosite cink
Cink je mineral veoma važan za ćelije imunog sistema, a analize na osnovu 18 eksperimenata pokazuju da unošenje cinka u roku od 24 sata pošto osetite prve simptome skraćuje dužinu bolovanja. Pored toga što smanjuje trajanje prehlade, cink povećava libido, pomaže pri zarastanju rana i sprečava upale.

Ispirajte grlo
So pomaže u ubijanju bakterija, a oblaganje unutrašnjosti grla slanim rastvorom (pola kašičice morske soli u čaši tople vode) smanjiće upalu i rastvoriti sluz, što pomaže pri izbacivanju bacila.

Zagrejte pileću supu
- Para otvara zapušene nazalne kanale, a slana tečnost smiruje upale grla - tvrdi doktorka Holi Filips.
Slanoća nadoknađuje elektrolite koji usporavaju bela krvna zrnca. A kada se kreću sporije, više vremena provode u delovima tela kojima su potrebni da se izbore s infekcijom.

Ne dodirujte se oko usta
- Izbegavanje dodira po licu prilično smanjuje šanse da se razbolite - kaže Margarita Rohar, doktor i internista u njujorškom Langone medicinskom centru.
To je mnogo lakše reći, a ne učiniti. Prosečna osoba rukom dodirne usta ili nos više od tri puta tokom jednog sata. 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59