• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

17.01.2018

15:51

VREME PRVE MENSTRUACIJE  otkriva da li ste u većoj opasnosti od srčanog i moždanog udara!

Ljubav

VREME PRVE MENSTRUACIJE otkriva da li ste u većoj opasnosti od srčanog i moždanog udara!

Podeli vest

Godine u kojima je žena prvi put dobila menstruaciju mogu da ukažu na ozbiljne zdravstvene probleme koji mogu da je pogode u poznijim danima

Sudeći po najnovijem istraživanju, žene koje su svoju prvu menstruaciju dobile između 10 i 12 godine života, imale su povećan rizik od srčanog ili moždanog udara kasnije u životu.

Rana menstruacija takođe je povećavala rizik od problema tokom trudnoće, ranije menOpauze i histerektomije (zahvat kojim se uklanja materica usled maligniteta) - a sve ovo povezano je sa kardiovaskularnim bolestima, tvrde istraživači.

Međutim, studija koju je sproveo Oksford univerziteta, nije ponudila objašnjenje za ove dramatične rezultate rane menstruacije.

Druga istraživanja smatraju da je za ove opasnosti kriv smanjen protok krvi u telu koji može da dovede do smanjenje količine kiseonika koja stiže do mozga i koja može da dovede do smrti tkiva i uzrokuje potencijalno fatalni moždani udar.

Sudeći po najnovijim podacima, prosečne godine u kojima devojčice dobijaju prvu menstruaciju su između 12 i 13 godina starosti.

Stručnjaci upozoravaju da bi devojčice koje dobiju raniej menopauzu trebalo da češće idu na lekarske preglede kako bi se mogući problemi uočili na vreme.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija