• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

30.01.2018

09:35

KAD NISTE SREĆNI, JEDETE HLEB!  Saznajte šta se krije iza vaše želje za hranom!

Ljubav

KAD NISTE SREĆNI, JEDETE HLEB! Saznajte šta se krije iza vaše želje za hranom!

Podeli vest

Ako imate potrebu da stalno nešto grickate i usred dana iznenada vam se prijede čokolada, čips ili običan hleb, možda imate neki problem koji se krije iza te žudnje za hranom, kažu stručnjaci

Svaka vrsta hrane za kojom se naprečac budi želja je povezana sa nekim nezadovoljstvom, piše "Bridž sajz". Proverite da li je sa vama tako.

Jede vam se slano...
Studije pokazuju da se želja za slanom hranom povećava kada raspoloženje opadne, pa je grickanje čipsa ili slanih pereca samo vaš pokušaj da ga poboljšate.
Kako da izbegnete? Vitamin C, koji se nalazi u citrusima i zelenom povrću, kao i kalijum iz smokava, banana i suvog grožđa mogu pomoći da se izborite sa ovom navikom.

Jeda vam se ljuto...
Moguće je da imate manjak cinka u organizmu. To stvara osećaj umora i letargije, pa u tim trenucima imate veću potrebu za začinjenim zalogajima.
Kako da izbegnete? Pobrinite se da jedete na svaka tri sata, uključujući dosta proteina, kao što su koštunjavo voće, semenke.

Ukoliko ste umorni ili neraspoloženi, nivo serotonina, hormona sreće, pada, a organizam preko ugljenih hidrata pokušava da ga nadoknadi

Pije vam se kafa
Umorni ste, dosadno vam je ili ste jednostavno navikli organizam na određenu dozu kofeina. Ako pijete kafu kada ste pod stresom, tako samo pogoršavate stanje.
Kako da izbegnete? Nije vam potrebna kafa, već voda da biste podigli energiju. Osećaj umora je najčešće znak dehidratacije. Čaša vode će vam biti od mnogo veće koristi, i to na duže staze.

Jede vam se slatko
Prema naučnim istraživanjima, potreba za šećerom je način na koji se naš organizam trudi da se izbori sa intenzivnim pritiskom i stresom.
Kako da izbegnete? Idite u šetnju. Studije pokazuju da 15 minuta lagane šetnje može smanjiti želju za slatkišima. Vežbanje balansira neurotransmitere u mozgu i povećava nivo serotonina, hormona koji je odgovoran za osećanje opuštenosti i sreće, a samim tim ublažava stres zbog koga toliko žudite za parčetom čokolade.

Jede vam se hleb i testenina
Osećate se neraspoloženo ili imate PMS. Ukoliko ste umorni ili neraspoloženi, nivo serotonina opada, pa usled manjka ovog hormona sreće vaš organizam preko ugljenih hidrata pokušava da ga nadoknadi.
Kako da izbegnete? Jedite integralnu testeninu i hranu niskog glikemijskog indeksa, poput slatkog krompira i bundeve. Ova hrana obezbeđuje manji porast nivoa šećera u krvi i polako se vari, što obezbeđuje organizmu više energije koja duže traje.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija