• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Klix.ba

04.02.2018

20:57

NAUČNICI TVRDE: Na pragu smo vakcine koja ubija SVE TUMORE!

Ljubav

NAUČNICI TVRDE: Na pragu smo vakcine koja ubija SVE TUMORE!

Podeli vest

Naučnici Medicinskog fakulteta Univerziteta Stenford tvrde da su na pragu pronalaska vakcine koja ubija sve tumore u telu

Glavni autor ove studije, koja je 31. januara objavljena u magazinu "Science Translational Medicine", je profesor onkologije Ronald Levi.

Levi je pionir u oblasti imunoterapije raka, a njegova laboratorija razvila je uobičajenu hemoterapiju rituximab. 

Vakcina koju su ovi naučnici razvili kombinacija je dva postojeća leka. Predstavlja jedinstven tip imunoterapije jer reaktivira specifične T ćelije putem ubrizgavanja mikrogramskih količina dva agensa direktno u tumor. 
- Napredak na polju imunoterapije menja medicinsku praksu. Ova vakcina je na miševima pokazala neverovatno dejstvo i uklonila sve tumore - rekao je Levi. 

Čak 90 odsto testiranih miševa izlečeno je nakon jedne vakcine, dok je preostalih 10 odsto izlečeno nakon druge vakcine. 
Levijev tim tvrdi da je vakcina bila efikasna i kod miševa kod kojih je rak metastazirao po celom telu. 

Dodao je da nova vakcina ne uzrokuje štetne nuspojave kod pacijenata koji se često pojavljuju kod drugih vrsta imunoloških simulacija, i da će ova vakcina biti finansijski isplativija od dosadašnjih tretmana. 
U kliničko ispitivanje doktor dalje namerava da uključi 15 obolelih osoba s limfomom u početnom stadijumu. 

Ukoliko eksperiment bude bio uspešan, Levi tvrdi da će moći da se koristi kod više vrsta tumora i da će vremenom onkolozi davati injekcije obolelima pre operativnih zahvata, kako bi sprečili ponovno pojavljivanje tumora. 
- Mislim da ćemo ovom vakcinom u budućnosti moći da lečimo sve vrste tumora - rekao je Levi.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija