• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: b92.net/informer.rs

10.02.2018

12:29

OTKRIVAMO! Zbog čega se mamurluk sa godinama sve teže podnosi?

Ljubav

OTKRIVAMO! Zbog čega se mamurluk sa godinama sve teže podnosi?

Podeli vest

Nije nikakva tajna da se mamurluk sa godinama sve teže podnosi. Dok je 20-godišnjak, posle burne pijane noći, još u stanju da ustane iz kreveta i da nastavi normalno da funksioniše, već 10 godina stariji čovek sve češče se budi sa pulsiranjem u glavi i mučninom u stomaku

Postoji mnogo dokaza da su mamurluci zaista sve teži što smo stariji, ali veoma malo naučnih objašnjenja stoji iza toga. Jedan od mogućih odgovora na to je da organizam sa godinama sve teže da obrađuje alhohol zbog toga što veći procenat masti utiče na to da se alkohol teže prerađuje. 

PROKUVAJTE med i sodu bikarbonu, CELULIT NESTAJE!


Ali u pitanju je verovatno kombinacija više faktora, od kojih su oni glavni: 

1. Sastav organizma se menja 

Kod mnogih ljudi, sa godinama se povećava udeo masnog tkiva, a smanjuje mišićna masa. Pošto sastav mišića 75 odsto čini voda, a masno tkivo od tek 10 procenata, alkohol se duže zadržava, pošto ga "masniji" organizam teže prerađuje. Takođe, niži nivo vode znači i veću opasnost od dehidracije. 

2. Manje enzima jetre 

Metabolizam alkohola obavljaju enzimi jetre, koji ga razgrađuju i izbacuju iz organizma. Pošto je enzima sa godinama sve manje, i metabolizam alkohola je manje delotvoran. 

3. Oporavak organizma je manje efikasan 

Kako se približavamo 30. godini, organizam se sve teže bori sa bolestima, infekcijama i naporom, a to znači da se posle "pijane noći" nećemo više oporavljati kao ranije. 

4. Ređe se preteruje sa pićem 

Mlađi ljudi češće izlaze i pa češće i piju. Kod onih koji manje piju, organizam i posebno jetra, nisu navikli, ili su se odvikili od alkohola, pa se tako svako pijanstvo doživljava kao veliki šok.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija