• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: nezavisne.com/Informer.rs

19.02.2018

13:50

6 POGUBNIH VRSTA NAMIRNICA koje podstiču anksioznost i depresiju!

Ljubav

6 POGUBNIH VRSTA NAMIRNICA koje podstiču anksioznost i depresiju!

Podeli vest

Iako je stres najčešći okidač za pojavu anksioznosti i depresije, nije i jedini. Namirnice koje svakodnevno unosimo u organizam utiču kako na fizičko, tako i na mentalno zdravlje

Otkrivamo vam u kojim namirnicama ne treba da preterujete, jer podstiču negativno raspoloženje. 
Kupovni sok i gazirana pića 


Vlakna iz celih voćki pružaju osjećaj sitosti i usporavaju potrošnju energije. Kupovni sokovi ne sadrže vlakna, što znači da pijemo vodu sa šećerom. Šećer iz kupovnih sokova naglo podiže nivo energije, ali ga isto tako brzo i spušta, što može da rezultuje osećanjem anksioznosti i depresije. 

Gazirana pića imaju isto dejstvo kao i kupovni voćni sokovi, pa ih što pre izbacite iz prehrane. 

Pixabay


Tost i drugi proizvodi od belog brašna 

Ako je napravljen od belog hleba, izbegavajte ga. Umesto toga birajte onaj od integralnih žitarica. Isto važi za ostale vrste peciva. 

Dijetalni proizvodi 

Ove vrste proizvoda obično sadrže manje masti i veštačke šećere, a istraživanja su pokazala da veštački zaslađivači, poput aspartama, podstiču razvoj anksioznosti i depresije. Pre kupovine lajt i dijetalnih proizvoda svakako pročitajte njihov sastav. 

Pixabay

Kečap 

Kečap sadrži mnogo šećera, tačnije četiri grama po kašici. Umesto toga dodajte malo crvene mlevene paprike u sos od paradajza. 

Kafa 

Kofein može da vas učiniti nervoznim i poremetiti vaš san, što svakako doprinosi razvoju depresije i anksioznosti. Kafa takođe može da prouzrokuje lupanje srca i nervozu. Pokušajte da u potpunosti izbegavate ovaj napitak, ili ga zamenite čajem. 
Prerađena hrana 

Ako jedete mnogo prerađenog mesa, prerađenih žitarica, pržene hrane, slatkiša i mlečnih proizvoda s mnogo masti, verovatno osećate simptome depresije i anksioznosti. Ishrana bogata vlaknima može da ublaži te simptome, pa radije konzumirajte sveže voće i povrće, ribu i belo meso.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija