• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Hina/Informer.rs

23.02.2018

13:47

MOZAK NA ISPAŠU: Demencija je usko povezana sa hroničnom lošom navikom!

Ljubav

MOZAK NA ISPAŠU: Demencija je usko povezana sa hroničnom lošom navikom!

Podeli vest

Dugogodišnja zavisnost od alkoholnih pića jedan je od glavnih faktora rizika za razvoj svih vrsta demencije, naročito kada je rani razvoj te bolesti u pitnaju, pokazuju rezultati istraživanja francuskih naučnika obavljeni u časopisu The Lancet Public Health

Naučnici su proučavali više od 57.000 slučajeva pacijenata sa ranom pojavom demencije u Francuskoj i ustanovili da se više od polovine slučajeva odnosilo na osobe kojima su dijagnostifikovani alkoholizam ili neka druga bolest povezana sa preteranim konzumiranjem akohola. 

Ustanovljeno je da su osobe obolele od bolesti koje su povezane sa zloupotrebom alkohola, imale tri puta veće izglede da obole od svih tipova demencije. 

Alchajmer i ostali oblici demencije smatraju se preuranjenim kod osoba mlađih od 65 godina. Ranija istraživanja demencije nisu obuhvatala posledice alkohola po kognitivno zdravlje. 

Pixabay

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) pod dugogodišnjim alkoholizmom smatra konzumiranje više od 60 grama čistog alkohola dnevno za muškarce, što znači šest ili više žestokih alkoholnih pića, ili 40 grama dnevno kada su u pitanju žene. 

Stalna apsorpcija velikih količina alkohola, posle nekog vremena, razvija toleranciju na njegove efekte. Toleranciju uzrokuje navikavanje ćelija centralnog nervnog sistema na alkohol. Fizička zavisnost, koja prati razvijanje tolerancije, je jaka, a svako ustezanje od alkohola dovodi do neželjenih efekata koji mogu rezultirati čak i smrću. 

- Veza između demencije i alkoholisanja rezultat je konzumiranja velikih količina alkohola, što za posledicu ima permanentna strukturalna i funkcionalna oštećenja mozga - rekao je vođa istraživanja Majkl Švarcinger. 

Shutterstock

Zloupotreba alkohola povezana je i sa visokim krvnim pritiskom, dijabetesom, moždanim udarom i srčanim zastojem. Sve navedeno povećava opasnost od vaskularne demencije, upozorava Švarcinger i dodaje da bi hronični alkoholizam trebalo prepoznati kao ogroman faktor rizika za razvoj svih vrsta demencije. 

- Morali bismo javnosti da uputimo što više jasnih poruka o povezanosti bolesti, koje su u vezani sa teškom zloupotrebom alkoholnih pića, i demencije - zaključuje on.

Ranija istraživanja potvrdila vezu između lekova za spavanje, antihistaminika i antidepresiva sa simptomima demencije i Alchajmera. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija