• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: b92.net informer.rs

02.03.2018

17:28

ZDRAVLJE U ŠACI: Ova namirnica je najbolji saveznik u borbi protiv raka debelog creva!

Ljubav

ZDRAVLJE U ŠACI: Ova namirnica je najbolji saveznik u borbi protiv raka debelog creva!

Podeli vest

Studija Centra za istraživanje kancera na Jejlu pokazala je da redovno konzumiranje jedne grupe namirnica znatno smanjuje šanse za povratak raka debelog creva i povećava stopu preživljavanja pacijenata obolelih od te bolesti

Studija Centra za istraživanje kancera na Jejlu pokazala je da redovno konzumiranje orašastih plodova znatno smanjuje šanse za povratak raka debelog creva i povećava stopu preživljavanja ljudi obolelih od te bolesti. 
U istraživanju je učestvovalo 826 pacijenata sa trećim stepenom raka debelog creva, a rezultati su pokazali da redovno konzumiranje svih vrsta orašastih plodova, poput lešnika, badema ili oraha, ima pozitvno dejstvo na njihovo zdravlje. 

Pacijenti su orašaste plodove konzumirali u proseku šest i po godina nakon hirurškog odstranjivanja tumora i hemoterapije. 

Pixabay

Kod pacijenata koji su svake nedelje konzumirali najmanje dve porcije (28 grama) orašastih plodova, zabeleženo je poboljšanje od 42 odsto ukoliko je tumor u potpunosti bio odstranjen i uništen, odnosno generalno poboljšanje od 57 odsto. 

Autor studije Temidajo Fadelu kaže da ovi rezultati podvlače značaj ishrane i drugih životnih faktora u ozdravljenju pacijenata. 

- Istovremeno je sprovedeno još nekoliko studija koje su pokazale da zdrav način života, poput redovne fizičke aktivnosti, smanjenog unosa šećera i održavanja optimalne telesne težine, poboljšavaju šanse za pobeđivanje raka debelog creva
- rekao je. 

Istraživanje je objavljeno u Magazinu kliničke onkologije.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija