• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Edition.cnn.com/Informer.rs

02.03.2018

19:55

REĆI ĆE VAM HVALA: 10 zdravih namirnica za vaše zdravo srce!

Ljubav

REĆI ĆE VAM HVALA: 10 zdravih namirnica za vaše zdravo srce!

Podeli vest

Zdravlje srca zahteva izbegavanje brze i prerađene hrane, ali ne samo to. Pravilnim odabirom onoga što jedete možete sniziti nivo holesterola, krvni pritisak i izbeći različite vrste upala

Ovih 10 zdravih namirnica veoma su povoljne za vaše srce, piše Si-En-En

1. Ovas i ječam 


Ove žitarice sadrže posebno vlakno - beta-glukan, koje u ishrani ima mnogo pogodnosti za ljudsko zdravlje. Beta-glukan, prema istraživanjima, povoljno utiče na imunitet i predstavlja korisnu zaštitu za pacijente podvrgnute zračenju i hemoterapiji. Jedna od njegovih važnijih uloga je i snižavanje holesterola, koje je od posebne važnosti za zdravlje srca. 
2. Losos i masnije ribe 


Riblje ulje je bogato omega-3 masnim kiselinama, koje su veoma važne za zdravlje srca. Ribe bogate omega-3 masnim kiselinama su: losos, tuna, haringa, kao i rakovi. 

Pixabay

3. Tamno lisnato povrće 

Zelena salata, spanać i kelj bogati su vitaminima A, C, E i K, i sadrže antioksidanse koji pomažu oslobađanju toksina iz organizma. Zbog velike količine kalcijuma, magnezijuma i kalijuma, ovo povrće je veoma važno kada je zdravlje srca u pitanju. 
4. Orašasti plodovi i semenke 


Nesoljene semenke i orašasti plodovi imaju mnogo kalijuma, magnezijuma i drugih minerala koji su poznati saveznici u snižavanju krvnog pritiska. Orasi, pekan orasi, bademi, laneno seme, makadamski orasi i lešnici su veoma dobar izbor. Orasi imaju visok udeo omega-3 masnih kiselina. 

pixabay.com


5. Repa 

Repa sadrži puno azot-monoksida, pa pomaže otvaranju krvnih sudova i smanjenju krvnog pritiska. Studija sprovedena u Australiji, pokazala je da je kod muškaraca i žena, koji su ispitivani, u roku od šest sati znatno snižen sistolni (gornji) krvni pritisak, nakon unosa 500 grama (dve i po šolje) soka od repe. 
6. Avokado 


Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of the American Heart Association pokazalo je da zamena zasićenih masnoća jednim avokadom dnevno može da dovede do smanjenja krvnog pritiska i do 13,5 miligrama po decilitru. 

7. Maslinovo ulje 


Zasićene masne kiseline su glavni sastojak mediteranske ishrane. Ona poboljšava zdravlje srca i mozga, smanjuje rizik od raka dojke i povećava dugovečnost. 

Pixabay

8. Mahunarke 

Nijedan spisak hrane dobre za srce ne bi bio potpun bez mahunarki: svih vrsta pasulja, sočiva, leblebija i crno-crvenih grašaka. 

9. Mlečni proizvodi snižene masnoće 

Iako se može činiti pomalo čudnim to što se mlečni proizvodi nalaze u spisku vrhunskih zdrave hrane za srce, naučnici navode da sir i jogurt mogu biti od pomoći kod smanjenja krvnog pritiska. 
10. Uravnotežena ishrana sa niskim procentom natrijuma 

Stručnjaci, generalno, tvrde da se treba fokusirati na zdravu hranu svih vrsta i boja.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija