• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: index.hr/informer

05.03.2018

12:47

BEZ MESA: Dva tipa ishrane koji smanjuju rizik od srčanih bolesti!

Ljubav

BEZ MESA: Dva tipa ishrane koji smanjuju rizik od srčanih bolesti!

Podeli vest

Mediteranska ishrana koja sadrži maslinovo ulje i ribu ili vegetarijanska obogaćena jajima i mlečnim proizvodima podjednako smanjuju rizike za srčane bolesti kao što su telesna težina i masno tkivo, pokazalo je italijansko istraživanje

Naučnici su nasumično podelili 107 gojaznih odraslih osoba u dve grupe, od kojih je jedna bila na vegetarijanskoj, a druga na mediteranskoj ishrani tri meseca, a zatim su sledeća tri meseca grupe zamenile ishranu. Na početku istraživanja svi ispitanici bili su svaštojedi, što znači da su jeli i životinje i biljke. 
Ispitanici nisu dobili određene ciljeve u pogledu gubitka težine, ali su dojivali redovne savete nutricionista u vezi sa time kako da smanje kalorijski unos, i unesu manje kalorija predloženim jelovnicima i obrocima. 

Bez obzira na tip ishrane, učesnicima se savetovalo da 50 do 55 odsto kalorija unesu u obliku ugljenih hidrata, 25 do 30 posto u obliku masnoća i 15 do 20 posto u obliku belančevina. 

Shutterstock

Ispitanici su, bez obzira na vrstu ishrane, izgubili podjednako na težini i masnom tkivu - oko dva kilograma, napisali su naučnici u radu objavljenom u časopisu Circulation. 

Vegetarijanska hrana obogaćena jajima i mlečnim proizvodima rezultirala je većim smanjenjem tzv. lošeg LDL holesterola, dok je mediteranska bila povezana s većim smanjenjem triglicerida i pokazatelja upale. 
Svaka ishrana sama po sebi rezultirala je većim poboljšanjem zdravlja u smislu težine i drugih faktora rizika za srčane bolesti od tipične zapadne ishrane bogate crvenim mesom, skrobom, industrijski prerađenom hranom i zaslađenim napicima. 

Dosadašnja istraživanja nisu upoređivala vegetarijansku i mediteransku ishranu, kaže vodeći autor istraživanja Frančesko Sofi sa Univerziteta u Firenci i univerzitetske bolnice Kaređi. 
- Ovo je prva studija čiji je cilj upoređivanje dva tipa ishrane u istoj grupi ispitanika koji su svaštojedi - rekao je Sofi. 

Pixabay

Mediteranska ishrana sastoji se od mnogo voća, povrća, integralnih žitarica, mahunarki i maslinovog ulja i nemasnih izvora belančevina poput piletine ili ribe. Vegetarijanci takođe jedu voće, povrće i integralne žitarice, kao i jaja i mlečne proizvode, ali izbegavaju živinu, crveno meso i ribu. 

U poređenju s ranijim navikama u ishrani, ispitanici iz obe grupe znatno su smanjili unos kalorija, kao i ukupnih masnoća i zasićenih masti. 

Na vegetarijanskoj ishrani značajnije je smanjen LDL holesterol tzv. loši holesterol koji se gomila na zidovima krvnih sudova i dovodi do stvaranja ugrušaka i začepljenja krvnih sudova. 

- To je očekivana pojava jer je izvor većine LDL-a meso - kaže Sofi. 

Veće smanjenje triglicerida ili masnih kiselina uz mediteransku ishranu također je očekivano, kaže Sofi, jer je poznato da kombinacija maslinovog ulja i složenih ugljenih hidrata u voću i povrću koji su osnova ove ishrane, smanjuje trigliceride.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija